Foto: Samsung

Kategorija fableta je oduvek bila veoma  važna za kompletnu industriju. Kada je Samsung svojevremeno izbacio prvi Note, kojim je faktički ustanovio ovu klasu telefona, a zatim je usavršio sa Note 2 modelom, utabao je staze trendu koji je imao veliki uticaj na kompletno tržište. Fableti su stizali u velikim kućištima, što je u praksi značilo da su donosili velike ekrane naspram “klasičnih” telefona, u njih je uvek bilo moguće upakovati kvalitetniji hardver, bolju kameru i slično.

Stoga nije čudno što su mnogi entuzijasti i svi koji su želeli nešto više od svojih telefona zdušno prigrlili fablete. Fabletomanija je uzela toliko maha, da je naterala proizvođače da i svoje “standardne” telefone povećavaju postepeno, ali primetno, iz generacije u generaciju. Tako je danas sasvim normalno da regularna verzija flegšip telefona ima dijagonalu od 5.2 inča, što je nekada bilo nezamislivo, i na samoj je ivici fablet kategorije.

Najzad, puno se toga poklopilo za Samsung u ovoj iteraciji. Ekrani su se “izdužili” i imaju odnos od (praktično) 2:1, što automatski znači bolji hvat i lepše ležanje u ruci. Istovremeno su se i “razvukli” od ivice do ivice, rezultujući fenomenalnim prikazom u svakom pogledu. Imaju u svojim rukama know-how, ugrađuju vrhunski hardver, spremni su i na malo eksperimentisanja, a tu su i stavke po kojima im niko nikada u suštini i nije prišao, kao što je vrlo upotrebljiva S Pen olovka. Rezultat? Note8. Evo šta to znači u praksi.

Samsung Galaxy Note 8 bio je uzdanica Android zajednice, nakon što je iPhone 8, zajedno sa iPhone 8 Plus „zaseo“ na tron DxO Mark skale najkvalitetnijih telefona s kamerom. Nakon Note 8 testa lista izgleda značajno drugačije – iPhone 8 je pao na treće mesto, zadržavajući 92 boda, ali je Note uleteo na 2. mesto i ima isti broj bodova kao i iPhone 8 Plus – 94.

Ipak, Note 8 je prvi smartfon na svetu čija je kamera u foto modu dobila svih 100 bodova na rigoroznom DxO Mark testiranju.

Galaxy Note 8 je podbacio u video modu, osvojivši na tom testu 84 boda. Prednosti koje je DxO Mark ekipa navela posle detaljnog testa (slike pogledajte na linku) su:

– Odličan zum do 4x
– Skoro neprimetan šum na noćnim fotografijama
– Brz i precizan autofokus
– Odlične slike na otvorenom i u zatvorenom prostoru
– Jasne i žive boje
– Dobar balans bele i
– Odlična stabilizacija kadra.

Ipak, navedene su i Note 8 mane, i pored dobrih ocena. One su:

– Ograničen dinamički opseg
– Bokeh efekat nije uvek jasno vidljiv tokom slikanja
– Balans belog ume da omane pri jakom osvetljenju u zatvorenom
– Senke nisu prirodne u zonama visokog kontrasta.

Sad su na vrhu izjednačeni iPhone 8 Plus i Note 8, kojeg je DxO Mark deklarisao kao najbolji fotografski smartfon i najbolji smartfon za zum. Sad da vidimo šta mogu da urade Pixel 2, Pixel XL 2, Huawei Mate 10 i eventualno neki novi HTC do kraja godine…

 

KOMENTARIŠI