12. maja se obeležava Međunarodni dan medicinskih sestara, a tim povodom GrO SSP-a Požarevac u sredu je prosledio medijima saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti.

“Ovaj datum je izabran za praznik u znak sećanja na Florens Najtingejl,koja je bila engleska bolničarka, najpoznatija u istoriji. Medicinske sestre su okosnica svakog zdravstvenog sistema, te je SZO 2020.godinu proglasila kao godinu medicinske sestre i babice u znak priznanja za doprinos koji daju u zdravstvenom sistemu svake zemlje.

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću, pre
svega humanost. Na žalost, ovo uzvišeno zanimanje je u našoj zemlji na najnižim granama ikada. Više je razloga zbog kojih je to tako. Niska primanja su bila dovoljan motiv za kontinuirani odlazak na rad u inostranstvo kvalitetno obučenog kadra.

U ustanovama je ostalo daleko manje tehničara koji bi obavljali posao, u odnosu na broj
koji je sistematizacijom predviđen.

Omogućavanje vanrednog školovanja i sticanje instant diplome dovelo je do pada u kvalitetu pružanja usluga. Ovo je postalo najtransparentnije u toku pandemije i borbe sa virusom Covid19.

Pored minimalno 4 godine školovanja, potrebno je još nekoliko godina da se jedan
tehničar obuči za kompleksne poslove: rad u intenzivnoj nezi, SHMP, urgentna služba,
anestezija sa reanimatologijom…

Ovaj kadar je malobrojan i bez predaha je uključen u zbrinjavanje najtežih bolesnika. Sa
druge strane, postoji veliki broj "instant školovanih " sestara koje su partijski zaposlene. One niti poseduju znanje, niti mogu da budu uključene u rad pomenutih službi, dakle ne mogu da zamene kolege koje su iscrpljene i premorene. To je dovelo do urušavanja ugleda svih sestara.

Istovremeno, plata je svima jednaka.

Okosnicu SSP između ostalog i čini briga o zdravstvenom sistemu i zdravstvenim radnicima.

Planom za dan posle garantuje se povećanje plata lekarima i sestrama. Uz to, postoji nekoliko stvari koje je neophodno odmah primeniti:

1. školovanje kadra isključivo kroz redovno školovanje,
2. kategorizacija beneficija, plata i stimulacija za najteža radna mesta,
3. zapošljavanje kadra preko javnih konkursa, sa akcentom na ocene tokom školovanja i radno iskustvo, ne po partijskoj članskoj karti.

Krajnje je vreme da se medicinskoj sestri vrati ugled, dostojanstvo i poštovanje!”, navodi se u saopštenju za medije.

KOMENTARIŠI