FOTO: URBAN CITY / B.P.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je u poslednjih šest dana od kada je najavljeno da će oni koji se vakcinišu dobiti 3.000 došlo do utrostručenja broja dnevno vakcinisanih.

Vučić je, nakon obilaska punkta za vakcinaciju pripadnika garnizona Beograd i članova njihovih prodica u kasarni “Dedinje”, rekao da je zadovoljan onim što je video – oko 170 do 180 vojnika i članova porodica koji stoje u redu za vakcinu. Kaže da bi broj mogao biti i 200 do kraja prepodneva.

Rekao je da očekuje da u Vojsci i MUP-u odziv bude još mnogo veći.

“Ne znam kako je načelnik Generalštaba Mojsilović doneo odluku da napravi prilično obaveznim vakcinaciju za pripadnike vojske, ali je to dobro. Svakom vakcinom se spasavaju životi, ne samo vakcinisanih. Zato hvala što su se ovako organizovali”, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je u poslednjih šest dana nakon najave da će oni koji se do 31. maja budu vakcinisali dobiti finansijsku podršku uvećan broj osoba koje su primile barem prvu dozu.

“Imamo trostruku uvećanu vakcinaciju u odnosu na prošlu nedelju. Imamo 23.000 do 24.000 novovakcinisanih dnevno, a bilo je između 8.000 i 9.000”, konstatovao je predsednik. Kazao je da je srećan tim rastom, dodajući da je 20.000 vakcinisanih na dnevnom nivou jedan novi grad koji se vakciniše svaki dan.

“Time zaustavljamo bolest, infekciju. Obezbedili smo vakcine, dali i regionu mnogo vakcina. Mislim da ljudi u Srbiji zaslužuju odgovorno ponašenje svih građana naše zemlje. Štitite svoje bližnje. Ne možemo da se ponašamo sebično”, naglasio je on. Vučić je podsetio da je vakcinacija važna i za pokretanje ekonomije.

“Molim ljude da se vakcinišu, da možemo da lečimo i druge bolesnike, da možemo kovid bolnice da pretvaramo u obične, da tretiramo te bolesnike na najbolji način, a ne samo da se bavimo rešavanjem kovid problema”, rekao je predsednik.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je preneo je da se pripadnici vojske najviše vakcinišu “Sinofarm” vakcinom, zatim “Fajzerovom”, “Spunjikm V” i na kraju “Astra Zenekom”.

“Sa ovim punktom ćemo malo rasteretiti civilne zdravstvene ustanove”, rekao je Stefanović.

Vučić je na to dodao da je strašna negativna kampanja vođena protiv Astra Zeneke, a da jučerašnji podaci iz Velike Britanije gde nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj,a imaju deset puta više stanovnika od nas, govore u prilog ovoj vakcini.

Imunizaciju u kasarni “Dedinje” sprovode tri tima lekara, a prvu dozu vakcine protiv virusa korona danas će primiti oko 160 pripadnika garnizona i njihovih članova porodice.

Oni će biti vakcinisani cepivom kineskog proizvođača “Sinofarm”.

Pored ministra Nebojša Stefanović punkt obilaze i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović.

KOMENTARIŠI