Šest stvari koje nikako ne bi trebalo držati u spavaćoj sobi

Šest stvari koje nikako ne bi trebalo držati u spavaćoj sobi

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Spavaću sobu svi zamišljamo kao oazu mira, u koju se svake noći vraćamo u potrazi za dozom relaksacije i okrepljujućeg sna.

Međutim, prilično je teško uočiti granicu, pa minimalistički i hladan prostor pretvaramo u prostoriju koja je zatrpana nepotrebnim stvarima. Ideal je upravo negde između.

Spavaća soba bi trebalo na nas da deluje umirujuće, pa samo krevet i ormar u celoj prostoriji, za većinu nisu optimalna opcija. Ipak, imajte na umu da će udobna posteljina ili ormar zanimljivog dizajna sigurno ostaviti lični pečat. S druge strane, dosta ljudi muku muči s manjkom prostora. S tim u vezi, spavaća soba često deluje kao neiskorišten prostor, pa najednom postaje mini skladište za sve stvari koje nemaju adekvatno mesto u našem domu. U jednom ćošku je hrpa odeće, u drugom stalak za laptop, a u trećem jedva nalazimo prostora za radni sto. Na kraju, naša spavaća soba počinje da gubi draž i postaje prostor od kojeg bežimo, umesto prostor koji nam uliva mir i omogućava opuštanje.

Šta bi, onda, definitivno trebalo izbaciti iz spavaće sobe?

Elektronski uređaji

Napredak tehnologije nam je doneo brojne benefite. Međutim, u međuvremenu smo skoro svi postali zavisnici o savremenim uređajima. Na izbacivanje televizora ili konzole iz spavaće sobe će većina pristati. S druge strane, ne možemo zamisliti da spavaću sobu oslobodimo svih uređaja, uključujući i mobilne telefone, laptopove i tablete. Jednostavno, navikli smo da nam ti uređaji uvek budu pri ruci.

Većina je i klasične budilnike zamenila mobilnim telefonima, pa nije ni praktično da se telefonima potpuno uskrati pristup spavaćoj sobi. Ipak, uvek možete odrediti pravila i ograničenja. Primera radi, vodite računa da ove uređaje ne koristite barem dva sata pre spavanja. Mobilni telefoni su izvori veštačkog osvetljenja i upotreba telefona neposredno pre spavanja može ometati lučenje melatonina, koji je neophodan za uspešno uspavljivanje. Telo reaguje na svetlo, te rizikujemo da poremetimo svoj cirkadijalni ritam, koji utiče na osećaj budnosti, ali i na proizvodnju i regulaciju hormona. Ako telefon mora boraviti u spavaćoj sobi, ostavite ga na noćnom stočiću i ugasite notifikacije, kako vas zvukovi i svetlo ne bi probudili i pre alarma.

Poslovni materijali

U periodu epidemije, većina se prebacila na rad od kuće. Mnogi su taj trend nastavili do danas. Pored brojnih prednosti, rad od kuće znači da svoj poslovni život fizički ne razdvajamo od privatnog, te se materijali vezani za posao mogu pronaći po celom domu. Usled ograničenosti prostora kojim raspolažemo, uglavnom nemamo luksuz da se cela jedna prostorija pretvori u radnu sobu.

U većini slučajeva, radni prostor postaje sastavni deo dnevne sobe, trpezarije ili spavaće sobe. Stručnjaci apeluju: ako je ikako moguće, potrudite se da radni prostor ipak ne postane deo spavaće sobe. 

Spavanje u istoj prostoriji u kojoj i radimo nam neće dozvoliti da se “isključimo” i potpuno opustimo. Gledajući u radni prostor, možda se setite nečega u pola noći ili vam na pamet padne odlična ideja. Sve to zvuči odlično u teoriji, ali u praksi ovakav scenario znači da se nećete naspavati, pa sutradan nećete biti u stanju da razradite ideje ili rešite problem kojeg ste se sinoć setili.

Kozmetika

Pokušajte da kozmetiku držite tamo gde je i koristite. Dakle, losion za telo i krema za ruke se mogu držati u kupatilu. Šminka i proizvodi za stilizovanje kose takođe mogu naći mesto u kupatilu. Ukoliko ste stočić za šminkanje ili veliko ogledalo smestili u spavaću sobu, stručnjaci preporučuju da ipak razmotrite i druge opcije. Ostaci kozmetičkih preparata i miris parfema se mogu dugo zadržati u spavaćoj sobi i tako nepovoljno uticati na vaš san.

Knjige i časopisi

Kada smo napomenuli da telefon ne bi trebalo koristiti par sati pre spavanja, sigurno ste se odmah setili svoje omiljene knjige. Međutim, ni knjige i časopise ne bi trebalo držati u spavaćoj sobi. Naime, za čitanje knjiga vam je i dalje potreban izvor veštačkog osvetljenja. Veštačko svetlo, kao što smo ranije napomenuli, otežava uspavljivanje. Pored toga, odabrana knjiga može biti toliko uzbudljiva da je jednostavno ne možemo ispustiti iz ruku. Poglavlje za poglavljem i nismo ni svesni koliko je vremena prošlo. Ako vam je potrebno neko lakše štivo da biste utonuli u san, na noćnom stočiću držite jednu knjigu – najbolje bi bilo zbirku poezije ili proze. Na ovaj način će vam biti lakše da odložite knjigu, a sebi možete postaviti ograničenje na samo jednu ili dve priče pre spavanja. Možda zvuči detinjasto, ali o kvalitetu sna u odraslom dobu bi trebalo voditi računa na isti način kao što vodimo računa o snu naših najmlađih.

Hrana i piće

Hrani i piću nije mesto u spavaćoj sobi. Romantični doručak u krevetu može biti pravo iznenađenje, ali ne bi trebalo da pređe u rutinu. Naime, mrvice hrane i mrlje od pića mogu završiti u posteljini, što u velikoj meri utiče na higijenu cele prostorije i pravi je mamac za različite insekte. S druge strane, obrok neposredno pre spavanja će otežati uspavljivanje, budući da telo ima ozbiljan zadatak da svari unetu hranu. Čaša vode ne noćnom stočiću je prihvatljiva, posebno ako vas žeđ budi u toku noći.

Obuća i odeća

Čistoj odeći je mesto u ormaru, prljavoj u korpi za prljav veš. Obuća bi trebalo da se odloži u cipelarnik. Odlaganje odeće i obuće u spavaćoj sobi, na mestima kao što su stolica, stočić ili francuski ležajevi, stvara nered i otežava pripremu za spavanje, ali i jutarnje buđenje. Kada je sve organizovano, moći ćete da odspavate duže jer će vam biti potrebno daleko manje vremena da se ujutru spremite. Ako se ormar nalazi u spavaćoj sobi, vodite računa da ga držite urednim, kako biste obezbedili dovoljno prostora za svu odeću koju posedujete. Ako se dvoumite da li je komad odeće koji ste jednom obukli prljav ili čist, uvek je sigurnije da završi u korpi za prljav veš.

Spavaće sobe su naše oaze mira – ili bi to bar trebalo da budu, ako ih uredimo na odgovarajući način. Ako se u svojoj spavaćoj sobi ne osećate prijatno ili je više koristite kao skladište, možda je vreme za novi raspored ili novi nameštaj, koji će uneti pravu energiju u prostor namenjen odmoru.

KOMENTARIŠI