Sindikati: U Požarevcu i okolini cveta crno tržište uglja

Sindikati: U Požarevcu i okolini cveta crno tržište uglja

Foto: Pixabay // ilustracija

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) objavio je da Elektroprivreda Srbije (EPS) još uvek nije raspisala konkurs za nabavku komadnog uglja kako bi građani imali grejanje u svojim domovima, zbog čega, kako su naveli, u Braničevskom okrugu cveta nelegalno tržište, a ugalj se nudi po duplo većim cenama.

Kako se podseća, sindikalne organizacije Saveza samostalnih sindikata za grad Požarevac i opštine braničevskog okruga i UGS Nezavisnost su, u više navrata, od avgusta, dopisima ukazivali na taj problem, a otkazan je i sastanak s predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

„U međuvremenu je došlo i do poskupljenja uglja od 133 odsto, ali ni to nije doprinelo da konkurs bude raspisan i ugalj obezbeđen“, istakli su iz SSSS.

Kako je navedeno, za razliku od većine građana Braničevskog okruga, radnicima Termoelektrane Kostolac i onima koji se greju na gradsko centralno grejanje, nije trebao konkurs za nabavku uglja.

„U Požarevcu i okrugu cveta crno tržište uglja i mi ne želimo da radnici budu žrtve neodgovornog ponašanja rukovodstva Elektroprivrede Srbije koja nečinjenjem stvara veliku nepravdu građanima, koji nemaju drugu alternativu kada je grejanje u pitanju“, ukazali su sindikati, napomenuvši da je za sezonsko snabdevanje radnika potrebno izdvojiti svega jedan odsto dnevne proizvodnje uglja u TE Kostolac. Sindikati zahtevaju od Vlade Srbije i resornih ministarstava da hitno reše taj problem, „kako ne bi došlo do humanitarne katastrofe koja će pogoditi najsiromašnije kategorije zaposlenih“.

1 KOMENTAR

  1. Posto je sve poskupelo a grejna sezona pocela tako i ogrevi su poskupeli a tu je i ugalj, gde cveta crno trziste, gde se mnogi neodgovorno ponasaju sto se tice cena. A vecina njih koji to rade ne razmisljaju da ugalj ugrozava zivotnu sredinu i zagadjuje vazduh, koji najvise pogadja starije osobe, decu a takodje i one koji imaju zdrastvenih problema. Zato pod hitno treba da se nabave fotokataliticki preciscivaci vazduha koji bi makar u zatvorenom prostoru zastitili nase zdravlje da udisemo cist vazduh.

KOMENTARIŠI