Foto: B.P.

Oko 40 odsto zaposlenih koji imaju plate ispod minimalne, dobiće uvećanje od 9,8 odsto, odlučeno je na sastanku premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima sindikata iz četiri železnička preduzeća.

Zaposleni koji imaju zarade ispod minimalne, a takvih je u sva četiri železnička društva trenutno oko 40 odsto, od 2022. godine dobiće povećanje plata za 9,8 odsto. Na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić koji je juče održan u Palati „Srbija”, predstavnicima štrajkačkog odbora železničara i reprezentativnim sindikatima je saopšteno i da će od države dobiti dodatnih 650 miliona dinara za povećanja plata na ukupnu masu zarada u železničkim društvima, uz korekciju koeficijenta. Pojedini sindikati su se izjasnili da prihvataju povećanje, otkriva Zoran Dašić, predsednik sindikata „Srbija kargo”, ali očekuju i nastavak pregovora sa poslovodstvom i resornim ministarstvom oko metodologije, koeficijenata, raspodele sredstava zaposlenima u sva četiri železnička društva…

– Radna grupa tek treba da utvrdi kako da raspodeli taj novac i kome najpre treba da ga da. Mora da odluči ko je tu najugroženiji, da li su to otpravnici vozova, vozovođe, radnici za telekomande, manevristi… To je veliki i zahtevan posao – podseća Zoran Dašić, predsednik sindikata „Srbija kargo”, dodajući da je štrajkački odbor svojim radom doprineo povećanju zarada.

– Nismo sasvim zadovoljni, jer to nije previše novca. Ipak, u ovim uslovima gde nismo potpisali ni kolektivni ugovor, a izvukli smo nešto, svakako je to bolje, nego da smo počeli štrajk glađu – dodaje on.

Predstavnici sindikati podsećaju da gotovo polovina od oko 10.500 radnika u „Srbija kargu”, „Srbija vozu”, „Infrastrukturi železnica Srbije” i „AD železnici Srbije”, društvima koja su nekada činila JP „Železnice Srbije”, zarađuje ispod iznosa minimalne zarade (trenutno 32.126 dinara) svakog meseca i tako već godinama, što je suprotno zakonu. Ove godine zaposleni su dobili povećanje plata od pet odsto, ali to je, kako podseća Dašić, ništa u odnosu na sve probleme. Jer, recimo, zarade u preduzeću „Srbija kargo” nisu podizane od 2015. godine, dok su u ostalim državnim preduzećima uvećavane više puta”, napominje Dašić.

Premijerki i resornom ministru građevinarstva nedavno su se obratili i predstavnici sindikata železničara „Infrastruktura železnice Srbije”, podsećajući ih da minimalna cena rada raste brže u odnosu na povećanje plata u železničkom sektoru.

– U potpunosti je poremećeno vrednovanje rada i zarade kod pojedinih zanimanja, ako se ima u vidu da zaposleni u srednjoj stručnoj spremi (do koeficijenta radnog mesta 2,4) primenom kolektivnog ugovora ne mogu da ostvare platu u visini minimalne, pa im se doplaćuje do te zarade i na taj način primaju istu kao i zaposleni sa prvim stepenom stručne spreme. To je nedopustivo i u suprotnosti sa Zakonom o radu – naveo je Jasminko Pijetlović, predsednik ovog sindikata.

Prvi sastanak železničara sa premijerkom, na temu rešavanja mnoštva problema koji su u vezi sa socijalno-ekonomskim položajem zaposlenih u železničkom sektoru, održan je pre dve sedmice, i to posle najave zaposlenih da će u drugoj polovini oktobra započeti štrajk glađu ispred Vlade Srbije, prenosi Politika.

KOMENTARIŠI