Slanina je zakon – Kinezi uzgajaju svinje velike kao beli medvedi

Slanina je zakon – Kinezi uzgajaju svinje velike kao beli medvedi

Kinezi obožavaju slaninu. Ljubav prema ovoj namirnici i svinjskom mesu je tolika da su stočari počeli da uzgajaju džinovske svinje kako bi uspeli da snabdeju tržište. U Naningu, prestonici provincije Guangsi, stočari gaje svinje teške pola tone, što je okvirno težina belog medveda, prenosi „Blumberg“.

Džinovske svinje teške 500 kilograma mogu da se prodaju za više od 1.400 dolara, što je tri puta više od mesečnog prihoda u provinciji.

Ovakva praksa postaje sve uobičajenija u Kini, gde velike svinje postaju neophodnost za stočare kako bi uspeli da se izbore sa afričkim svinjskim gripom, koji je desetkovao populaciju svinja u azijskim zemljama.

Kinezi pojedu više od polovine svetske proizvodnje svinjetine, čime su ubedljivo najveći potrošač te hrane. Mali proizvođači i velike korporacije se zbog toga prebacuju na uzgoj velikih svinja, pokušavajući da povećaju težinu za 14 odsto i zaradu za 30 odsto.

Kineska vlada upozorila je da će snabdevanje biti veoma otežano u prvog polovini naredne decenije. Nestašicu izaziva to što su stočari morali da ubiju trećinu populacije, a manjak svinjetine na tržištu se procenjuje da će biti deset miliona tona.

Izbijanje zaraze značilo je da su stočari morali da ubiju između 250 i 300 miliona životinja u pokušaju da suzbiju širenje bolesti. Zvaničnici su apelovali da se ponovo što pre pokrene proizvodnja, ali stočari strahuju od izbijanja nove epidemije.

Nestašica svinje na kineskim tržištu najverovatnije će dovesti do porasta cena na globalnom tržištu.

KOMENTARIŠI