Slava manastira Tumane

Slava manastira Tumane

Foto: B.P.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih. Posebno svečano je u manastiru Tumane, gde je služena Sveta arhijerejska liturgija i blagosiljan slavski kolač.

Sveti Zosim tumanski bio je veliki molitvenik i duhovnik. Pripada grupi monaha isihasta, poznatih pod imenom Sinaiti, koji su u vreme kneza Lazara, naselili Srbiju.

O njegovom životu nema sačuvanih istorijskih podataka. Po predanju živeo je sam u kamenoj pećini isposnici kod današnjeg manastira Tuman.

Po narodnom verovanju, nehotice ga je, prilikom lova, ustrelio Miloš Obilić, koji je, na mestu gde je starac izdahnuo, podigao crkvu, odnosno manastir koji se danas zove Tuman. Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira Tuman i otkrivene su 8. avgusta 1936. godine.

Foto: Urban City // B.P.

Prepodobni Jakov, rođen je kao Radoje Arsović 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice.

Stekao je dva doktorata u Francuskoj, ali ga je jednom prilikom dotakla blagodat Božja.

Napustio je službu i svetovni život, pa je uz vladiku Nikolaja započeo svoje podvizavanje u manastiru Žiča. Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja.

Izuzetno skroman i ćutljiv, stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Prebijen je do smrti 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumane. Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine.

Praznik svetih Zosima i Jakova tumanskih svečano se obeležava danas u manastiru Tumane, gde se očekuje na desetine hiljada vernika.

KOMENTARIŠI