SLIKA DANA! Tradicionalno plivanje za Časni krst uprkos ledu

SLIKA DANA! Tradicionalno plivanje za Časni krst uprkos ledu

Širom Srbije organizovano je tradicionalno plivanje za Časni krst. U Beogradu se plivalo na Adi Ciganliji, Zemunskom keju i, zbog vremenskih uslova, na bazenu "Milan Gale Muškatirović" na Dorćolu. Patrijarh Irinej služio je liturgiju u Hramu Svetog Nikolaja i predvodio litiju glavnim zemunskim ulicama, u okviru obeležavanja praznika Bogojavljenje.

Predsednik Odbora za Bogojavljenske svečanosti Damir Kovačević kaže da je Dunavom u Zemunu za Časni krst plivalo više od 200 ljudi.

video: RTS

“Krst je poneo Slaviša Ivanović, koji već 20 godina pliva tom prilikom. Ove godine ni led ni sneg nisu sprečili plivače da plivaju za Časni krst”, ističe Kovačević.

Dodaje da je prvo bogojavljensko plivanje održano 1787. godine.

Plivači su ove godine, zbog hladnoće i leda, u vodu ulazili u manjim grupama, tako da su svi proglašeni pobednicima, a krst je poneo Slaviša Ivanović, profesionalni kaskader, jer učestvuje u plivanju na Zemunskom keju svih 20 godina, koliko se organizuje.

Među učesnicima bogojavljenskog plivanja bile su i pripadnice lepšeg pola, a jedna od njih, Snežana Basikić, rekla je Tanjugu da već drugi put pliva za Časni krst, da je ove godine mnogo hladno, ali da je bez obzira na to želela da učestvuje.

“Ovo se ne doživljava svaki dan, već samo jednom godišnje. Ko nije probao, ne može da zna kakav je osećaj”, rekla je Basikićeva.

Patrijarh Irinej je pre plivanja za Časni krst otkrio i osveštao spomenik “Bogojavljenski plivač”, koji je postavljen povodom 20 godina organizovanja tradicionalnog plivanja u Dunavu, i osveštao vodu.

Patrijarh je služio i liturgiju u Hramu Svetog oca Nikolaja u Zemunu i poručio da će pravoslavni hrišćani osvećenom bogojavljenskom vodom uneti u sebe i svoje domove blagodet Božju.

“Neka sa vodicom koju ćemo danas piti, kojom ćemo se umiti, poškropiti se i uneti je u svoje domove uđe u nas i blagodet Božja da nas štiti i vodi onim putem koji je Gospod otkrio i sve pozvao da idemo k njemu”, poručio je patrijarh nakon osvećenja vode u tom hramu, a uoči litije i tradicionalnog bogojavljenskog plivanja.

Podsetio je na to da se na današnji praznik obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan, kada se, po hrišćanskom verovanju, javio Bog u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”.

Patrijarh Irinej u ZemunuNakon liturgije, zemunskim ulicama prošla je i litija.

Plivanje za časni krst širom Srbije 

Studentkinja Tijana Sič (19) iz Zrenjanina je u konkurenciji 33 učesnika prva doplivala do bogojavljenskog krsta u zaleđenom jezeru u centru tog grada.

Zbog leda koji je okovao Dunav, danas u Sremskoj Kamenici nije održano tradicionalno plivanje, već su plivači pristupili svetom činu vađenja krsta iz Dunava.

Pravnik Stevan Gašević (26) pobedio je na bogojavljenskom plivanju za Časni krst u Prokuplju. To je Gaševićeva treća pobeda na plivanju.

Takmičenje je prvi put organizovano u zatvorenom bazenu Centra za rekreaciju prokupačke bolnice, zbog leda na Rastovničkom jezeru.

U takmičenju plivanja u zaleđenoj Zapadnoj Moravi u Čačku učestvovalo je oko 70 muškaraca, a do krsta je prvi doplivao Čačanin Anđelko Kovačević (23).Ucesnici-plivanja-za-casni-krst-u-Novom-Sadu

Pored Čačana, za bogojavljenski krst plivali su i pripadnici Vojske Srbije iz garnizona u Lađevcima kod Kraljeva, kao i mladići iz Gornjeg Milanovca.

Student mašinstva Petar Kostić (19) prvi je doplivao do Časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra “Čair” u Nišu.

Kostić, kome je to bilo drugo nadmetanje u bogojavljenskoj trci, bio je brži od 18 drugih učesnika, među kojima se nalazio i po jedan pripadnik Vojske, policije i Žandarmerije.

Oficir policije iz Pirota Dejan Mijalković prvi je od 70 mladića doplivao do Časnog krsta na Gradskom kupalištu u Pirotu i krstonosac je za ovu godinu.

“Osmi put plivam za Časni krst, bilo je izuzetno hladno. Tri puta sam bio drugi i nisam odustajao, tako da sam veoma srećan što sam danas bio najbrži”, rekao je Mijalković novinarima.

Više od 20 mladića i dve devojke učestvovali su u plivanju za bogojavljenski krst, prvi put organizovanom na Vlasinskom jezeru, od strane opštine Surdulice.

Mladić iz Surdulice je prvi doplivao do časnog krsta, ali su pobednici svi koji su učestvovali u plivanju u zaleđenom jezeru na 1.200 metara visine, izjavio je predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev.

Za bogojavljenski krst privalo se i u Banjaluci. Iako je Vrbas bio izrazito hladan, plivalo je oko 40 mladića. Pobedio je 20-godišnji Đorđe Rađenović, koji je na poklon dobio zlatnik.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Tada su se prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti Duh. U hramovima se osvećuje voda, koju vernici nose kućama.

 

KOMENTARIŠI