Sovilj: Očekuje se rekordna količina snega, jednom u 150 godina

Sovilj: Očekuje se rekordna količina snega, jednom u 150 godina

Foto: Urban City / B.P.

Narednih dana očekuje se rekordna količina snega, koji se očekuje u toku noći na celoj teritoriji Srbije, a najintezivnije će biti u drugom delu noći, ujutro i pre podne, zbog čega je izdato upozorenje najjačeg, crvenog stepena, rekao je meteorolog Slobodan Sovilj.

Sovilj je prognozirao da će u tom periodu biti između 10 i 30 centimatara snega u nižim predelima, a na planinama i do 50 centimetara.

Na planinama će, prema njegovoj prognozi, duvati jak severni i severozapadni vetar, što će dovesti i do snežnih nanosa.

“U Beogradu se očekuje između 10 i 20 centimatara snega, a u višim predelima grada i preko 30, što znači da će biti obarani rekordi i to ne samo u glavnom gradu, nego i širom zemlje, kada je reč o količini snega za ovo doba godine”, naglasio je metoerolog.

Istakao je da dosadašnji rekord datira od 7. aprila 2021. godine kada je bilo 10 centimatara, a sneg se zadržao samo jedan dan.

“U Beogradu se snežni pokrivač formira jednom u deset godina, pa je neuobičajeno da se tako nešto događa u roku od dve godine”, rekao je Sovilj i napomenuo da je, recimo, rekord na Kopaoniku za ovo doba 160 centimetra.

Sovilj ističe da ovakve količine vlažnog snega nikako nisu uobičajene.

“Zato nam je sada prilika da prognoziramo nešto što se od početka meteo merenja u poslednjih 150 godina nije dogodilo”, poručio je Sovilj.

Istakao je da su obilne padavine već počele na jugu zemlje, a tokom noći premeštaće se ka centralnim i severnim delovima zemlje, pa će na snazi u narednim satima biti narandžasti meteo-alarm, koji podrazumeva od 20 do 40 litara kiše po metru.

Dodao je da će sneg oslabiti sutra popodne, ali potpuni prestanak očekuje se u sredu.

“Od četvrtka biće moguća pojava mraza pri samom tlu gde će temeperatura pasti i do minus 4, 5, dok će za dane vikenda maksimalno ići do do 10-11 stepeni, a tek nakon 15 aprila uslediće porast temperatura na oko 20 stešeni, ali vreme će i dalje biti nestabilno”, najavio je meteorolog.

KOMENTARIŠI