Spisateljica Ljiljana Šarac, posle brojnih promocija širom Srbije i Bosne i Hercegovine, gostovala je u požarevačkoj Biblioteci, 29. oktobra 2019. Publici je predstavila romane (,,Opet sam te sanjao“, ,,Gde sam to pogrešila“, ,,Zid tajni“, ,,Starija“, ,,Stariji“) u izdanju Evro-Book-a, kao i svoj stvaralački put.

Kao profesorka srpskog jezika i književnosti, Ljiljana uživa u radu sa mladim ljudima, a kao spisateljica, voli da istražuje različite teme koje se kroz zanimljive priče nađu u njenim knjigama. Priznaje da je pisanje vrlo naporan proces, ali i strast. Ono što joj je u samom stvaranju najlepše, jeste traganje za građom. Tako su posetioci čuli anegdote koje su obeležile istraživanje različitih oblasti. U romanu ,,Opet sam te sanjao“ imamo neobičan spoj psihologije i istorije što daje lik despotice Jerine koja progovara kao žena, drugačija od one kakvom je predstavlja narodna tradicija. Tragična sudbina Đorđa Karađorđevića izranja iz drame razvoda braka (,,Gde sam to pogrešila), a malo poznata strana života Jelene Karađorđević otkriva se kroz bolest glavne junakinje romana ,,Zid tajni“. Ljiljana Šarac oprobala se i u pisanju urbanih tema, a opet večnih (,,Starija“, ,,Stariji“). Nit koja povezuje sve njene knjige, kako sama atorka kaže, jeste ljubav o kojoj je, zapravo, najteže pisati jer je važno dočarati je bez patetike.

Pre nego što je objavila prvi roman, dugo je pisala poeziju. Kao književnica, Ljiljana je među čitaocima prepoznata kao autor kvalitetne srpske proze koja vešto kombinuje prošlost i sadašnjost, tako da su prva tri romana bila nominovana za NIN-ovu nagradu, a roman ,,Zid tajni“ i za nagradu Žensko pero.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI