PODELI
Dužina staze je od Manastirice do Kule 14,2 km

Spomenik Vranjevac posvećen je svim palim borcima sa teritorije Braničevskog okruga u oslobodilačkim ratovima između 1912-1918. godine. Nalazi se u ataru sela Kula na teritoriji opštine Malo Crniće pored čudom prirode očuvanih rovova u kojima su branioci dali život za Srbiju. Poseban kuriozitet spomenika predstavlja desetogodišnji istraživački rad u cilju prikupljanja i štampanja četvorotomne knjige sa 23.560 imena poginulih sa teritorije Braničevskog okruga, koja je sazidana u zidine spomenika Vranjevac. Knjiga se čuva i u svim najznačajnijim kulturnim institucijama Srbije.

Za turiste avanturističkog duha posebnu pažnju privlači planinarska staza Vranjevac koja turistima pruža mogućnost rekreativnog pešačenja ili vožnju bicikle kroz predeo netaknute prirode i tri značajne turističke lokacije. Atrakciju na stazi predstavlja paraglajding poletište (350mnv), poznato po održavanju Državnog prvenstva Republike Srbije u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje. Daljina vidika sa poletišta direktno zavisi od aero zagađenja, pa je najbolje panoramu gledati posle kiše. Sa poletišta se vide Vršačke planine kao i obronci Karpata u Rumuniji. Druga atrakcija staze je manastir Bradača iz XIV veka za koji se vezuje legenda o sestri Jelici, a deo planinarske staze predstavlja i spomenik Vranjevac.

Spomen obeležje Vranjevac od 2015. godine predstavlja još jedan značajan istorijski turistički lokalitet u Malom Crniću.

KOMENTARIŠI