VRANJEVAC – Spomen obeležje u srcu Braničevskog okruga

VRANJEVAC – Spomen obeležje u srcu Braničevskog okruga

Malo Crniće zauzima centralni deo Braničevskog okruga, čiji značaj potiče još od davnih vremena na kome su se dogodile neke od najvećih bitaka.

Spomenik Vranjevac posvećen je svim palim borcima sa teritorije Braničevskog okruga u oslobodilačkim ratovima između 1912-1918. godine. Nalazi se u ataru sela Kula na teritoriji opštine Malo Crniće pored čudom prirode očuvanih rovova u kojima su branioci dali život za Srbiju. Poseban kuriozitet spomenika predstavlja desetogodišnji istraživački rad u cilju prikupljanja i štampanja četvorotomne knjige sa 23.560 imena poginulih sa teritorije Braničevskog okruga, koja je sazidana u zidine spomenika Vranjevac. Knjiga se čuva i u svim najznačajnijim kulturnim institucijama Srbije.

Spomen obeležje Vranjevac

Za turiste avanturističkog duha posebnu pažnju privlači planinarska staza Vranjevac koja turistima pruža mogućnost rekreativnog pešačenja ili vožnju bicikle kroz predeo netaknute prirode i tri značajne turističke lokacije. Atrakciju na stazi predstavlja paraglajding poletište (350mnv), poznato po održavanju Državnog prvenstva Republike Srbije u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje. Daljina vidika sa poletišta direktno zavisi od aero zagađenja, pa je najbolje panoramu gledati posle kiše. Sa poletišta se vide Vršačke planine kao i obronci Karpata u Rumuniji. Druga atrakcija staze je manastir Bradača iz XIV veka za koji se vezuje legenda o sestri Jelici, a deo planinarske staze predstavlja i spomenik Vranjevac.

Spomen obeležje Vranjevac od 2015. godine predstavlja još jedan značajan istorijski turistički lokalitet u Malom Crniću.

KOMENTARIŠI