Srbija na korak do četvrte doze vakcine

Srbija na korak do četvrte doze vakcine

Foto: Pixabay // ilustracija

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” potvrdili su da se razmatra uvođenje četvrte doze vakcine protiv koronavirusa.

Međutim, iz “Batuta” naglašavaju da za sada nije izvesno kada i da li će takva odluka biti donesena.

Kako napominju, takva odluka zavisi od više faktora i od toka epidemije.

“Uvođenje četvrte doze zavisi od studija efekativnosti i trajanja imunskog odgovora nakon treće doze, karakteristika epidemije i karakteristika uzročnika”, navode za B92.net.

Mnogi epidemiolozi su još ranije izjavili da će se četvrta doza vakcine protiv kovida 19 svakako odnositi na određene grupe, koje su iz više razloga znatno ugroženije epidemijom.

Samo za one sa težim zdravstvenim stanjem

Iz “Batuta” poručuju da je preporuka o četvrtoj dozi već izneta i da se ona odnosi na osobe sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama.

“Kod osoba sa teškim formama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija (pacijenti na hemioterapiji, pacijenti sa transplantacijom organa koji primaju imunosupresivnu terapiju, pacijenti sa imunosupresivnom terapijom autoimunskih i imunoinflamatornih oboljenja, pacijenti sa HIV/AIDS-om, pacijenti na hemodijalizi itd) preporučuje se primena dodatne doze vakcine posle najmanje 28 dana od aplikovanja druge doze vakcine, pri čemu se kao dodatna doza daje dostupna mRNK vakcina, uz mišljenje nadležnog lekara specijaliste”, navode iz Batuta i dodaju:

“Buster doza vakcine protiv kovida 19 primenjuje se kod svih osoba, starosti 18 godina i više, koje su završile primarnu vakcinaciju, i to posle najmanje tri meseca od druge doze vakcine, bez obzira na vrstu vakcine koju je osoba primila u okviru prve vakcinacije. U obzir se uzimaju i ostale indikacije prema stručnim preporukama Nacionalnog komiteta za imunizaciju”, zaključuju za B92.net iz Batuta.

Epidemiolozi: Ne treba žuriti

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da ne treba žuriti sa uvođenjem četvrte doze, i da, za sada, treba slediti iskustva onih zemalja koje su se odlučile da vakcinu ponude prvo onima koji, zbog ozbiljnih bolesti, imaju znatno oslabljen imunitet.

KOMENTARIŠI