Više od 80 odsto stanovništva ima internet

Više od 80 odsto stanovništva ima internet

Foto: Urban City // ilustracija

Elektronsko poslovanje doživelo je ekspanziju tokom pandemije, dok je korišćenje e-usluga i elektronskog plaćanja, u našoj zemlji i dalje nedovoljno rasprostranjeno među građanima.

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazalo je da 81,5 odsto domaćinstava poseduje internet priključak, laptop se koristi u 53,9, a 95,5 odsto stanovništva u Srbiji ima mobilni telefon. Usluge elektronskog bankarstva koristi tek četvrtina građana.

Zamenik generalnog direktora sektora za platni sistem NBS Nenad Petrović ukazuje na to da se broj korisnika elektronskog bankarstva u proteklih šest godina povećao sa 1,2 na 3,2 miliona.

“Broj transakcija realizovanih upotrebom elektronskog bankarstva se povećao dva-tri puta, dok se broj transakcija upotrebom mobilnog bankarstva povećao sa 5,8 na 47 miliona, skoro osam puta”, navodi Petrović.

Usluge portala e-Uprava koristi više od 1,2 miliona registrovanih građana.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović ističe da je bilo vrlo lako prijaviti se za vakcinaciju protiv kovida jer je to bila usluga gde građani nisu morali da se registruju.

“Kod nekih složenijih usluga, građanin mora da bude registrovan ili čak da koristi kvalifikovani elektronski sertifikat”, kaže Jovanović.

Naglašava da se e-Uprava trudi da nađe balans između jednostavnosti korišćenja usluge i zaštite podataka građana.

Širenje interneta drastično je povećalo korišćenje elektronskih usluga. Pre svega, jer je sve postalo lakše, brže, uz minimalan angažman krajnjih korisnika.

“Prilikom razvoja određenih funkcionalnosti prilikom plaćanja trudimo se da oponašamo realne životne situacije bez obzira što je to u virtuelnom svetu”, napominje Vladimir Tanasijević, direktor kompanije koja se bavi uslugama sa onlajn plaćanjem – “WsPay”.

Fokus je u poslednje vreme upravo na pojednostavljivanju procesa i, ono što je najbitnije, praćenju sigurnosti samog korisnika i njegove transakcije, dodaje Tanasijević.

KOMENTARIŠI