Foto: Pixabay // ilustracija

Krizni štab je prelomio, od sutra će u Srbiji sve biti zatvoreno kao što je bio slučaj prethodnih vikenda.

Ovoga puta, zatvaranje važi i tokom radne nedelje, preciznije od srede, uključujući i naredni vikend, dakle do ponedeljka.

To znači da osim prehrambenih prodavnica i apoteka, gotovo ništa neće raditi.

Pošte i druga javna preduzeća će raditi, vrtići takođe.

Brnabić: “Vrtiće ne zatvaramo, i niži razredi kući”

Premijerka Ana Brnabić istakla je da se od večeras do ponedeljka sve zatvara, radiće samo prehrabreni objekti, apoteke i pumpe.

Nema policijskog časa ni zabrane kretanja – istakla je Brnabić.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba saopštila da će se najnoviji presek stanja uraditi za vikend.

“Ovo je kompromisno rešenje, vidite da smo dugo i žustro raspravljali. Tri stvari smo pokušali da spojimo: zdravstveni sistem, ekonomiju i mentalno zdravlje ljudi”, kazala je premijerka i ponovila da je medicinski deo tražio i merte oročene na 14 dana.

Istakla je i da je o svemu razgovarala s predsednikom Srbije, kao i o mladim ljudima koji trpe veliki pritisak, kao i o ekonomiji, ali i sa ministrom finansija zbog velikog dela privrede koji trpi zbog mera.

Od prošle nedelje kompletno na onlajn nastavu prešli su đaci srednjih škola, dok su im se od ove nedelje pridružili i stariji osnovci.

Ove mere važe od srede do ponedeljka:

 • Zatvaraju se svi ugostiteljski objekti, kafići, restorani i sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti)
 • Zatvaraju se kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, sportski objekti…
 • Zatvaraju se šalteri prodaje hrane u restoranima, kao i šalteri prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima

Šta će raditi:

 • Ograničenje se ne odnosi na apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije.
 • Mogu da rade trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda
 • Mogu da rade samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat (odnosno kiosci i trafike)
 • Dozvoljen je rad i objektima i radnjama u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji
 • Radiće i benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva
 • Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja radiće isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu
 • Ograničenje se ne odnosi na sportske objekte za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

1 KOMENTAR

 1. A ko ce decu koja su prvi i drugi razred da cuva kada roditelji rade? Veliki marketi otvoreni i uvek su prepuni, a malu decu povlacite iz skola. Samo cemo svi otkaze dobiti i to je to. A DECA DO 12 GONINA NE MOGU DA BUDI SAMA.

KOMENTARIŠI