Srbin tužio Apple

Srbin tužio Apple

Stefan Bogdanović i Dakota Spis iz Kalifornije tužili su kompaniju Apple zbog namernog usporavanja iPhone uređaja.

Kompanija je nakon godinu dana nagađanja i insistiranja na tome da ne usporava iPhone-e, ipak priznala da to čini od početka 2017. godine. Razlog je da bi se očuvala stabilnost rada i uređaj snabdeo dovoljnom količinom energije.

Stefan Bogdanović i Dakota Spis iz Kalifornije (studenti prava) tužili su kompaniju Apple zbog namernog usporavanja iPhone uređaja u trenutku kad se na tržištu pojave novi. Podnosioci tužbe tvrde da je namerno usporavanje performansi iPhone uređaja kršenje Ugovora o korišćenju, jer Apple nije ni blagovremeno ni otvoreno obavestio korisnike o tome.

„Optuženi je prekršio implicitne odredbe ugovora, namerno usporavajući starije modele iPhone-a, nakon što su izašli novi modeli i propustili su priliku da to pravilno otkriju u vreme kad su stranke sklopile ugovor“, stoji izmešu ostalog u podnetoj tužbi.

Bogdanović i Spis tvrde da su iskusili drastična usporenja tokom rada starijih iPhone modela i da je to po njih imalo i ekonomske posledice.

Apple nije reagovao na tužbu i verovatno neće ni reagovati, a portal PhoneArena tvrdi da je tužba na klimavim nogama, jer niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da je Apple to učinio „u trenutku kad se na tržištu pojavljuju novi modeli“. Takođe, upitan je zahtev da se šteta nadoknadi svim stanovnicima Kalifornije, koji poseduju stariji iPhone uređaj, izuzimajući iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X.

Videćemo šta će biti s tužbom u narednom periodu.

KOMENTARIŠI