Foto: Urban City // I.P.

Danas je na Majdanu u Starom Kostolcu obeležen Dan rudara. Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima prisustvovao je polaganju venaca i čestitao 6. avgust, Dan rudara.

,,Poštovani prijatelji, danas proslavljamo Dan rudara koji se na ovaj datum obeležava od 1903. godine kada je održan štrajk u senjskom rudniku.

Uslovi za rad vaših tadašnjih kolega bili su izuzetno teški, naročito kada se uzme u obzir značaj posla koji obavljate.

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca, Foto: Urban City // I.P.

Taj posao je značajan za vaše porodice koje njime prehranjujete, ali čini se još značajniji za državu koju svojim mukotrpnim radom pokrećete. Ne moramo posebno govoriti i tome da je ugalj jedan od najznačajnijih energenata i da je od početka njegove eksploatacije u Srbiji dao nemerljiv doprinos za njen razvoj.

Podsetiću da je pre kostolačkog rudnika u našoj zemlji bio otvoren samo Senjski rudnik, tako da možemo reći da u tim razvoju imate vodeću ulogu među ostalim rudnicima koji postoje danas na našem tlu. Od 1903. godine i pomenutog štrajka senjskih rudara uslovi rada i status zaposlenih u rudnicima i kopovima višestruko se promenio. Ima i onih, istina malobrojnih, koji misle da je ta promena i više nego dovoljna, njih bih pozvao da samo jednu smenu i to u svakom godišnjem dobu provedu na vašem radnom mestu. Verujem da bi iz korena promenili svoje mišljenje kada bi na kopu osetili vrućinu, hladnoću, kišu i sneg, a da pritom znaju da vađenje uglja ne sme stati. Pored moderne mehanizacije ipak je ljudski faktor nezamenljiv, pa tako i vaše prisustvo u ovim teškim uslovima. Želim da se ne samo na ovaj dan već tokom čitave godine svi građani prisete da dok rade za računarom stao bi da vi stanete. Da dok slušaju muziku bila bi teška tišina, da vi prekinete svoj rad, takođe da bi im u domovima leti bilo pretoplo, zimi prehladno, a da bi tokom čitave godinebilo mračno već pri prvom sumraku, tada bismo svi mogli da zamislimo koliko je vaše muke i danonoćnog rada potrebno da bi se pokrenula bilo koja mašina ili aparat u domaćinstvu ili na radnom mestu. Zato smatram da je svaki vaš zarađeni dinar višestruko odrađen i kao takav nije dovoljan da nadomesti vaše odsustvo od porodice za dane vikenda, praznike i druge važne datume.

Spomen obeležje Majdan u Starom Kostolcu, Foto: Urban City // I.P.

Zato kao i uvek na ovaj dan koristim priliku da vam kažem hvala kao gradonačelnik, ali i kao Kostolčanin. Želim vam srećan 6. avgust-Dan rudara, puno zdravlja vašim porodicama i svaki put kada krenete na posao poručujem-Srećno!“

POVEZANE VESTI:

Pre 152 godine započeta istorija rudarstva u Starom Kostolcu, položeni venci na Majdanu

 

KOMENTARIŠI