Srpska igrica osvaja planetu

Srpska igrica osvaja planetu

Poduhvat tima studenata beogradskog FON. Kroz zabavu može da se nauči karate

Bore se s gigantima potkrepljenim milijardama dolara na bankovnim računima, ali ne odustaju. Srpsku ideju na tržište najpopulanijih igrica probija lavlje srce, želja za uspehom, ali pre svega jedinstvena ideja studenata Fakulteta organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu. I optimistično grabe napred, ka svetskoj slavi, ne osvrćući se na jaku konkurenciju i prvu zaradu od – 18 centi!

 

U borbi s veliki kompanijama imaju male šanse, ali kako objašnjavaju u razgovoru za naš list, imaju srce pobednika.

Igrice ovog tipa rade se u ozbiljnim kompanijama, koje imaju nekoliko stotina zaposlenih, od kojih svako ima zadatak koji treba da ispuni. Mi smo mala grupa studenata koja teži da ostvari svoje prve ideje – pun entuzijazma, optimizma, ali i samopouzdanja potkrepljenog znanjem priča student Uroš Mijalković (22) iz Pirota, jadan od članova tima “Mirikl Dojo” koji je napravio prvu srpsku karate igricu, koja će osim zabave pružati mogućnost učenja osnovnih karate pokreta iz discipline karate do, što je autentičan naziv ove borilačke veštine na japanskom.

Izuzetni i inovativni srpski tim, osim Mijalkovića, koji je karatista, čine i njegove kolege Stanko Kostić (23) iz Pirota, Nemanja Tanasković (22) iz Lazarevca, Đorđević Stefan (21) iz Beograda, Končar Stevan (23) iz Vrnjačke Banje i Nikola Dragojević (22) iz Smederevske Palanke. Iako su delili isti amfiteatar, nisu se poznavali pre rađanja ideje o igrici, koja je još u pripremnoj fazi zaludela hiljade ljubitelja karatea širom planete.

Ideja je počela, kao i svako druga, od proste zamisli, koja je za tri meseca, koliko nam je trebalo da se okupimo, ušla u realizaciju – kaže Namanja Tanasković, diplomirani inženjer informacionih tehnologija. – Kolega kao profesionalni karatista došao je na ideju da promoviše ovaj sport u jednoj zajednici koja nije imala prilike da se upozna ni sa čim sličnim. Po preporukama kolega sa fakulteta i poznanika smo se upoznali i iz studentskog stana krenuli u realizaciju, koja traje već godinu dana.

Iako će se igrica na tržištu zvanično pojaviti za nešto više od mesec dana, u samoj test-fazi nailaze na pozitivne komentara korisnika. Kako kažu, među karatistima i gejmerima najpopularnija je u Brazilu, Indoneziji, Italiji, Turskoj, Indiji, ali i Srbiji gde na svaki komentar ili ukazanu grešku reaguju inovativnom ispravkom.

Proces usavršavanja igrice neprestano traje. Ako se igrica pokaže u nekoj doglednoj budućnosti kao isplativ projekat, a verujem da hoće jer drugačije ne bih prihvatio učešće u njemu, mi ćemo neprestano raditi na novim apdejtima i usavršavanjima – izričit je Nikola Dragojević.

Igrica “Karate do” namenjena je mobilnim telefonima i biće besplatna za sve korisnike..

I UMETNIK U EKIPI

NIKOLA Dragojević (22) iz Smederevske Palanke, za razliku od petorke sa FON, igricu je nadogradio svojim vanserijskim talentom.

Moje zaduženje je sve što ima veze sa crtanjem i vizuelnim osmišljavanjem samo igrice. Imao sam ranija iskustva, jer sam nekoliko godina radio za jednu nemačku kopaniju sličan posao i sada sam se upustio u jednu priču s neverovatnom ideju – tvrdi Dragojević.

KOMENTARIŠI