12. januara 2018. godine u Beloj sali kompleksa Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi će se održati 8. Međunarodni Omladinski gastronomski festival “Obnavljamo tradicije. Božić”. Organizatori festivala su Sveto-Danilov patrijaršijski manastir i Centar obnove tradicija.

Festival se organizuje na Božić i Vaskrs, ambasade različitih zemalja pokazuju prazničnu trpezu, koja je dekorisana u duhu narodnih tradicija. Istovremeno se organizuje takmičenje, gde se učenici kulinarskih koledža iz Rusije, Srbije, Bugarske, Rumunije, Republike Srpske i dr. takmiče u spremanju prazničnih jela i serviranju trpeze.

Cilj festivala je obnavljanje i čuvanje kulturnih i kulinarskih prazničnih tradicija, a takođe i poboljšanje profesionalnih veština učenika profesionalnih škola i mladih specijalista u oblasti kulture hranjenja i gostoprimstva u okviru tradicija pravoslavne trpeze.

Postoje četiri nominacije u okviru takmičarskog dela Festivala: božićno hladno predjelo od živine, svetsko božićno pecivo, božićno hladno predjelo od rečne ribe, dekorisanje božićne trpeze. Svaku nominaciju ocenjuje poseban profesionalni žiri.

Podršku Festivalu daju Departament za nacionalnu politiku i regionalne odnose grada Moskve, Privredna komora Ruske Federacije, Međunarodni savez javnih udruženja „Rusko udruženje za međunarodnu saradnju“, Ambasade pravoslavnih zemalja i dr.

Pobednicima Festivala “Obnavljamo tradicije. Božić” biće uručene medalje, diplome i nagrade. Takođe će se ocenjivati i uspeh u posebnim nominacijama.

Prvi put u takmičarskom delu Festivala će učestvovati ekipa iz Srbije. Iz Požarevaca dolaze profesor kuvarstva i praktične nastave Ekonomsko-Trgovinske škole Nikola Radišić sa svojim učenicima Srećko Predićem i Petrom Mišićem. Pored učešća u takmičarskom delu Festivala, ekipa će učestvovati u konferenciji “Oblici međunarodne saradnje u stručnom obrazovanju”.

Pitali smo profesora Nikolu Radišića o pripremama za takmičenje:

– Nikola, ti si dobio poziv za učešće na takmičenju, posvećenom najsvetlijem prazniku – Božiću. Kako si saznao o svom učešću i koji si osećaj doživeo u tom trenutku?

– Dobio sam poziv od organizatora Festivala na lično ime, što me lično iznenadilo i osećaj je bio neverovatan. Znate, prvi put na međunarodno takmičenje, ja kao profesor, a potom i deca iz kulinarske struke, koja se nisu nikada takmičila van teritorije Srbije.

– Ti ćeš prvi put učestvovati na takmičenju takvog nivoa?

– Nisam imao prilike ranije da idem na međunarodne festivale, da prvi put van granica Srbije, iako sam radio preko granice.

– Reci o svojim učenicima – učesnicima takmičenja. Kako se pripremate?

– Počeli smo najpre da tragamo za autentičnim lokalnim specijalitetima, nakon što smo konstatovali počeli smo da izgrađujemo i vežbamo jela. Moji učenici Petar i Srećko, radimo na tome da se pokažemo u najboljem svetlu i predstavimo naš kraj i zemlju.

– Šta ti očekuješ od učećša u Festivalu i od dolazka u Rusiju?

– Očekujem jedno lepo iskustvo, druženje, upoznavanje novih ljudi i razmenu iskustava u oblasti gastronomije, života i kulture.

KOMENTARIŠI