SSP Požarevac: 11 prekobrojnih u požarevačkom vodovodu

SSP Požarevac: 11 prekobrojnih u požarevačkom vodovodu

GrO SSP-a Požarevac danas je medijima prosledio novo saopštenje za javnost. Saopštenje prenosimo u celosti.

“Nedavnim saopštenjem Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac u vezi stranačkog zapošljavanja, obavestili smo javnost da smo JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac uputili zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja u vezi sumnje da se u tom javnom preduzeću krši zakon i da su se nakon velikog otpuštanja radnika 2017. godine na njihova radna mesta zaposlili stranački kadrovi SNS-a, kao i da je u ovom preduzeću protivno zakonu trenutno zaposlen veći broj radnika od zakonom dozvoljenog.

Tražene informacije još uvek nismo dobili, ali su se u elektronskim medijima pojavile informacije o broju zaposlenih u prvom kvartalu 2021. godine u ovom javnom preduzeću, iz kojih proizlazi da je ukupan broj zaposlenih radnika 166, od čega 153 na neodređeno vreme, 13 na određeno vreme, dok je još 14 angažovano po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Zakonom o budžetskom sistemu počev od 01.01.2021. godine predviđeno je da broj zaposlenih po svim osnovama ne može biti veći od 10% od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme.

Kako smo već ranije obećali da ćemo javnost ali i gradonačelnika Požarevca obavestiti o zloupotrebama u vezi zapošljavanja u javnim preduzećima jer možda nema ni ove informacije, kao što navodno nije imao informacije da je legat Miloša Obrenovića izdat u zakup njegovom partijskom kolegi, ovim ga obaveštavamo o sledećem:

JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac je flagrantno prekršilo Zakon o budžetskom sistemu, obzirom da ima 11 radnika koji su zaposleni preko broja koji je ovim zakonom dozvoljen.
Kako je onda moguće, da je Gradsko veće kojim je upravo gradonačelnik predsedavao, praktično prihvatilo kvartalni izveštaj JKP Vodovod i kanalizacija za 2021. godinu i time verifikovalo protivzakonito zapošljavanje dajući predlog Skupštini grada Požarevca da usvoji izveštaj i donese rešenje o usvajanju informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti javnih preduzeća?

Zato SSP Požarevac zahteva od Skupštine grada Požarevca da ne usvoji pomenuti izveštaj Gradskog veća i odbije donošenje navedenog rešenja u odnosu na JKP Vodovod i kanalizacija, a da nadležne institucije odmah utvrde odgovornost za nezakonito zapošljavanje koje dovodi do nezakonitog trošenja budžetskih sredstava.

Napominjemo da je samo isplatom bruto zarada u prva 3 meseca za 11 nezakonito zaposlenih nastala višemilionska šteta. Nezakonitim zapošljavanjem partijskog kadra koji radi stranačku kampanju, oštećeni su stalnozaposleni u JKP Vodovod i kanalizacija, kojima je prema nezvaničnim informacijama zbog prijema partijskih kadrova smanjena zarada poslednja dva meseca. Na ovaj način je oštećen budžet, a u krajnjoj liniji sve to plaćaju građani kroz veću cenu vode.

Ovo se odnosi i na druga javna preduzeća kao što je JP Toplifikacija o čemu ćemo takođe obavestiti javnost.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac će i dalje pratiti rad javnih preduzeća i ustanova, kao i loklane samouprave i reagovati na sve vidove nazakonitog postupanja”, navodi se u saopštenju za javnost.

KOMENTARIŠI