Foto: Urban City / B.P.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu oglasio se novim saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti.

-Tri dana nakon što je Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu postavio niz pitanja gradonačelniku grada Požarevca u vezi sa njegovim kompromitujućim aktivnostima u izbornoj kampanji u Zaječaru, čime je naneta šteta gradu, očigledno je da Gradonačelnik nema nameru da da bilo kakav odgovor, navodi se u saopštenju za medije.

Razloge možemo da nagađamo, ali se jedan svakako nameće. Gradonačelnik ne smatra da građanima treba da polaže račune, jer ga oni i nisu izabrali. Na mesto gradonačelnika ga je postavila njegova partija pa je logično da se poštuju partijska pravila a ne Ustav i zakoni Republike Srbije. Zato je svakako važnije baviti se kampanjom svoje stranke u drugom gradu nego rešavati nagomilane probleme nastale u 9 godina apsolutne vlasti SNS-a. Nebitno je to što političke stranke, grupe gradjana i nevladine organizacije, ali i brojni građani upućuju oštre kritike i traže ostavku gradonačelnika koji deluje kao da  i nema saznanja šta su zapravo njegove zakonske obaveze.

Ovim podsećamo gradonačelnika da postoje brojna nerešena pitanja u vezi sa izvršenjem budžeta čiji je on nalogodavac, pa stoga tražimo da ipak nađe vremena i počne da ih rešava.

Jedno od tih nerešenih pitanja je i finansiranje lokalnih medija koji još uvek nisu dobili budžetom predviđena veoma skromna sredstva (za sada podeljena jednom mediju), zbog čega se svi ostali lokalni mediji nalaze u izuzetno teškom polozaju. Otuda, pitanje za gradonačelnika je:

Da li se na ovaj način želi smanjiti ukupan kapacitet lokalnih medija kojima je  usled teške finansijske situacije  značajno smanjena mogućnost za tehničkim i kadrovskim razvojem, ili se time želi uticati na uređivačku politiku medija? Neizvršavanjem budžeta, odnosno uskraćivanjem prenosa sredstava većini lokalnih medija u Požarevcu isti se dovode u izuzetno nepovoljan položaj i značajno se otežava njihov rad. Dakle, ako ste se odmorili od kampanje u Zaječaru rešite ovo pitanje koje je od interesa za sve građane i njihovo pravo da budu informisani, ali i pitanje koje je od presudne važnosti za demokratiju koju je vaša partija ukinula.

S tim u vezi Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu će uskoro objaviti lokalni plan za dan posle pada režima u kome je predviđeno višestruko veće izdvajanje za medije, koje će uz njihovo blagovremeno finansiranje svakako omogućiti nesmetan rad lokalnih medija, te vraćanje demokratije u naš grad, a mi svoju reč držimo.

Zato je formiran i pravni tim Gradskog odbora SSP Požarevac, sa ciljem pružanja pravne pomoći pre svega novinarima i drugim medijskim radnicima, ali i građanima za slučaj pritisaka i napada, zaključuje se u saopštenju GrO SSP Požarevac.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI