Šta je potrebno uraditi ukoliko vam se desi nezgoda na putu

Šta je potrebno uraditi ukoliko vam se desi nezgoda na putu

Foto: Urban City // Ilustracija

Iako se nezgode na putu obično vezuju za putovanja, posebno na neke duže destinacije, nije ni strano da vam se nezgoda dogodi baš u vašem gradu, ili par ulica od vaše kuće.

Kada kažemo nezgoda na putu, to ne mora nužno da znači da je u pitanju udes ili saobraćajna nesreća. Može se jednostavno desiti da je došlo da nekog kvara vašeg automobila i da je automobil prosto stao.

Verujemo da se svima do sada u životu desio bar neki minimalni kvar sa kolima, ali za one kojima se još nije dogodila ova nelagodna situacija, najvažniji savet je da ostanete pribrani kako bi mogli da preduzmete sve naredne korake.

Kako bi bili spremni i znali šta da radite ukoliko vam se desi ovakva situacija, za vas u nastavku teksta pišemo kratak vodič o tome šta je potrebno da uradite ukoliko vas zadesi slična situacija.

#1 Pozovite pomoć – šlep služba za brzu pomoć na putu

Kao što smo i na početku napomenuli, ukoliko vam se desi nezgoda na putu najvažnije je da ostanete pribrani koliko god je moguće u takvoj situaciji.

Naravno, nije lako, brinete se da li ste vi krivi za nezgodu, da li će doći neko da vam pomognem, koliko će sve to da košta i broje druge stvari. Međutim, važno je da znate da niste sami – osim dobrih ljudi koji će vam pomoći sa strane, tu je i šlep služba.

U situaciji nezgode, sve što vam treba je pouzdana usluga šlepanja, odnosno tim uigranih stručnjaka koji će u najkraćem mogućem roku doći do vas i otkloniti sve vrste havarije i kvara na putu.

Iako bi smo voleli da niko niko od nas ne doživi ni najmanju nesreću, ipak činjenica je da se one gotovo svakodnevno dešavaju, stoga ne bi bilo loše da unapred pronađete šlep službu koja je uvek dostupna i koja može doći do vas gde god da se vi nalazili.

Foto: B.P. / arhiva

#2 Ispoštujte propisanu proceduru u slučaju nezgode – pravila u slučaju nesreće

Važno je znati da ukoliko se dogodi određena nezgoda na putu, postoji propisana procedura koje vozač mora da poštuje.

Prvi korak jeste da ugasite vaš automobil i obavezno da upalite sva četiri svetla kako bi bili vidljivi ostalim učesnicima u saobraćaju. 

Osim toga, obavezno je da u vašem automobilu nosite fluoroscentni prsluk upravo u slučaju ovakve situacije. Dakle, obucite prsluk radi što bolje vidljivosti, a zatim postavite sigurnosni trougao i to najmanje 50m od nesreće van naseljenog mesta, a 10m u naseljenom mestu što će omogućiti da vozač koji nailazi pravovremeno odreaguje, odnosno zaustavi vozilo.

Ovakvo ponašanje učesnika u saobraćaju strogo je regulisano zakonom koje ima za cilj da se spreči nove nezgode ali i obezbedi adekvatno spasavanje ostalih učesnika. 

U slučaju da se učesnici ne pridržavaju ovih pravila, propisana je krivična odgovornost, stoga imajte ove korake na umu!

#3 Pozovite policiju – obaveza vozača i učesnika u slučaju nesreće

Ukoliko dođe do saobraćajne nesreće, obaveza je vozača, odnosno drugog učesnika da obavesti policiju kao i hitnu pomoć. 

Vozač je u obavezi da ostane na mestu do završetka uviđaja koji obavlja policija, i ne sme se udaljiti ni u kom slučaju, osim ukoliko mu je potrebna hitna medicinska pomoć ali uz obavezu da se što pre vrati na mesto na kojem je nastala nezgoda.

Ukoliko je načinjena minimalna šteta npr. ogrebotina automobila, i niko od učesnika u saobraćaju nije ni najmanje povređen, onda nije obavezno zvati policiju na uviđaj pod uslovom da da je postignut govor između učesnika koji su glavni akteri u nezgodi.

Međutim ako drugi učesnik ne sarađuje i ukoliko dogovor ne može da se postigne mirnim, ljudskim tonom, neophodno je pozvati policiju.

#4 Preduzmite sve korake za nadoknadu štete

Još jedna stvar koju morate imati u vašem automobilu, a koji smo dobili prilikom kupovine, odnosno registracije automobila, jeste Evropski izveštaj. Evropski izveštaj je dokument, tačnije obrazac koji se koristi u Evropi i koji je validan umesto policijskog izveštaja.

Ovaj obrazac postpisuje se ukoliko postoji dogovor sa drugim učesnikom i ako je načinjena manja materijalna šteta, otprilike do 200.000 dinara i ukoliko nema povređenih lica.

Važno je pravilno i pažljivo popuniti ovaj obrazac kako ne bi zbog slučajne greške prouzrokovali određene probleme kada dođe vreme naplate štete. Da bi se Evropski obrazac smatrao važećim, moraju ga potpisati obe strane.

Naredni korak jete odlazak u osiguravajući kuću sa osobom koja se smatra krivcem kako bi potpisali svu potrebnu dokumentaciju, a poželjno je da odmah nakog događaja krenete sa krivcem u osiguravajuću kuću, jer ukoliko ta ista osoba ne potpiše izjavu u osiguravajućoj kući, Evropski izveštaj vam neće ništa značiti.

U slučaju da dođe do veće štete, Evropski izveštaj vam u suštini ništa ne znači, već u tom slučaju dolazi policija i daje izveštaj koji postaje jedini važeći. Nakon završetka uviđaja policije, određuje se i količina štete koja spada na teret krivca, odnosno  njegove osiguravajuće kuće.

Ukoliko do sada niste imali neku sličnu situaciju, pravi ste srećnik i želimo vam da tako i ostane! Međutim, znate kako se kaže nikad se ne zna šta nosi dan, a šta nosi noć, stoga se nadamo da ste iz ovog teksta zapamtili osnovne stvari, koje bi kao vozač trebalo da znate.

KOMENTARIŠI