Šta treba da znate ukoliko prodajete nekretninu

Šta treba da znate ukoliko prodajete nekretninu

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Cene nekretnina su danas usred visoke inflacije i inertnosti tržišta u porastu. Stručnjaci predviđaju da one neće padati sve do 2024. već će samo rasti još više. 

Verovatno vam se čini da je ovo idealna prilika da lako zaradite novac tako što ćete prodati svoju nekretninu po većoj ceni, ali ne brzajte!

Prodaja nekretnina je složen proces za koji se treba dobro pripremiti.

Kada prvi put prodajete neku svoju nekretninu očekivano je da će vam mnoge stvari biti nepoznanica. Sigurni smo da vas interesuje da saznate na šta sve treba obratiti pažnju kada odlučite da želite da prodate kuću ili stan.

Pre svega morate pripremiti sve papire, srediti stan i odrediti realnu cenu nekretnine. U određivanju cene mogu vam pomoći druge slične nekretnine na tržištu, a ako vam je hitno da prodate stan uvek je bolje angažovati agenciju koja će vam u tom poslu mnogo pomoći i ubrzati ga. 

Da bi vam čitav proces bio što manje stresan, napravili smo za vas listu stvari na koje treba da obratite pažnju pre prodaje stana ili kuće.

Foto: Urban City / B.P.

#1 Odredite tržišnu cenu – ne smete potceniti ni preceniti nekretninu

U određivanju cene vam može pomoći agencija za nekretnine. Međutim, ukoliko se odlučite da prodajete svoju nekretninu samostalno i bez posrednika, moguće je da će vam ovaj posao biti zahtevniji jer vrednost vaše nekretnine sada sigurno nije ista kao kada ste je kupili. Faktori koji su presudni za određivanje cene su lokacija, kvadratura i struktura, kao i stanje u kom se nekretnina nalazi.

  • Lokacija će najviše uticati na formiranje cene, jer stan iz novogradnje lociran u centru Požarevca će sigurno imati višu cenu nego stan u starijoj zgradi u predgrađu.
  • Kvadratura je faktor za određivanje cene o kom ne moramo posebno pričati. Na osnovu tržišnih cena odredićete cenu svog stana za prodaju.
  • Struktura stana je važna jer će se ljudi pre opredeliti za stan sa terasom ili lođom, te su takvi stanovi uvek skuplji. Isto tako, zgrada koja poseduje lift je poželjnija nego ona bez.
  • Poslednji bitan faktor je stanje u kom se nalazi nekretnina. Godina izgradnje zgrade, kao i potencijalni funkcionalni i estetski problemi mogu dosta smanjiti cenu kvadrata.

#2 Uredite stan – neka izgleda onako kako biste vi želeli da ga zateknete da ste kupac

Kada potencijalni kupac bude dolazio da pogleda stan koji želite da prodate, neophodno je da stekne pozitivan prvi utisak. Da bi se to dogodilo morate malo unapred srediti stan, izbaciti nepotrebne stvari i stari nameštaj.

Uređenje stana veoma je važno i može mu podići cenu, a često biti i odlučujući faktor za to da li će ga kupac uzeti ili ne. Bilo da ste u stanu živeli vi ili podstanari, kada se odlučite za prodaju savetujemo da sredite podove, okrečite zidove i izbacite višak stvari i smeća iz njega pre nego što kupac stigne. Najbolji savet je da pripremite stan da izgleda onako kako biste vi želeli da izgleda ukoliko biste razmatrali njegovu kupovinu. Ista stvar važi i za fotografisanje stana kada budete kačili fotografije za oglas na internetu – manje je više. Isecite stare krpe, kutije i metle iz kadra!

Jednostavni načini za brzo uređenje stana

Ukoliko stan koji prodajete ima nekih funkcionalnih ili kozmetičkih problema, oni mu mogu smanjiti značajno cenu. Zbog toga je, ako vam se sa prodajom ne žuri, bolje uložiti u manje popravke i renoviranje pre nego što počnete da ga oglašavate.

Kuhinja i kupatilo su prostorije koje najviše podižu vrednost nekretnine, te je preporučljivo zameniti stare istrošene i ispucale pločice novim – ovaj posao nije previše zahtevan i ne bi trebalo da vas košta mnogo novca. Takođe se savetuje da sanirate bilo kakve veće probleme koji se tiču električnih instalacija, grejanja ili odvodnih/dovodnih cevi i bojlera.

Što se kozmetičkih promena tiče, najlakši način da osvežite stan je krečenje. Savetujemo da odaberete neutralne boje kao što su bela, siva, bež ili krem. Još jedan bitan savet je da nakon krečenja ne pretrpavate enterijer ukrasima i stvarima, jer se potencijalnim kupcima koji dolaze u razgledanje može učiniti da nema dovoljno prostora ili dnevnog svetla usred viška stvari.

#3 Spremite sva potrebna dokumenta – što pre to bolje

Kako ne biste morali da ,,jurite” u zadnji čas dokumenta potrebna za prodaju stana, najbolje je početi sa pripremom istih odmah nakon što ste odlučili da hoćete da prodate stan i na taj način učiniti čitav proces manje stresnim.

Mnogim neiskusnim prodavcima bavljenje papirologijom predstavlja najveću glavobolju kada se odluče za taj korak.

  • Kako biste mogli da prodate svoju nekretninu, prvo je potrebno da dokažete vlasništvo na osnovu pravno valjane dokumentacije u originalima. Sva dokumentacija mora biti overena od strane nadležnog suda, sa klauzulama RUJP nadležne opštine da je regulisan porez na promet apsolutnih prava.
  • Prodavac mora imati izvod iz zemljišnih knjiga, odnosno vlasnički list, a ukoliko nekretnina nije uknjižena, neophodno je imati spremnu i svu dokumentaciju od prvog do sadašnjeg vlasnika, kako bi kupac mogao nepokretnost da uknjiži na svoje ime.
  • Još jedna bitna stvar sa kojom novi prodavci početnici ne budu uvek upoznati je da je prilikom prodaje nekretnine potrebno platiti porez na imovinu, porez na dobit (poreska stopa iznosi 15 odsto), porez na prenos apsolutnih prava (poreska stopa 2,5%), kao i PDV.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i bolje pojasnio proces prodaje nekretnine. Srećno!

KOMENTARIŠI