Šta vam “jede” bateriju

Šta vam “jede” bateriju

Ako se vaš mobilni telefon brzo isprazni, razlog možda nije u samom uređaju, već u softveru – aplikacijama koje bateriju prazne brže nego što vi želite.

Kada ste poslednji put proverili koje aplikacije troše najviše baterije? Ako niste, najbolje mesto da počnete svoju malu “istragu” su podešavanja telefona. Aplikacije, uglavnom, vole da troše bateriju – neke do te mere da počnu da ugrožavaju normalno funkcionisanje uređaja.

Popularne aplikacije, kao što su Messenger, Instagram ili TikTok troše abteriju kako zbog svog sadržaja, tako i zbog reklama – pre svega jer za učitavanje svake reklame, mora da se potroši malo struje, upozorava Kimkomando. Ako je reklama loše dizajnirana, ona može da potroši mnogo više nego što joj realno treba.

Druge aplikacije koriste osvežavanje u pozadini, što znači da troše bateriju čak i kada je vaš telefon zaključan. Na kraju, tu su aplikacije za video-snimke koje troše mnogo struje jer je ekran sve vreme uključen i to često potraje i do sat vremena, pa i duže.

Ako tražite najveće krivce za trošenje baterije, to su sledeće aplikacije: Snapchat, Facebook, Instagram, YouTube, Netflix, WhatsApp, TikTok i Google Maps.

Pogledajte podešavanja

Ako vaša baterija ne traje ceo dan, evo šta možete da uradite (samo na Androidu 9 i kasnijim verzijama).

Za početak, smanjite vreme nakon kog se ekran gasi.

Idite u Settings i odaberite Display > Advanced > Screen timeout. Tamo odaberite neko kratko vreme (recimo, pola minuta).

Možete i da smanjite osvetljenje ekrana. Prevucite sa vrha i pomerite slajder. Možete i da uključite automatsku promenu po potrebi, birajući Display > Adaptive brightness.

Na kraju krajeva, možete i da isključite zvuk i vibraciju tastature. Odaberite Sound > Advanced i pronađite opciju koja vam je potrebna.

Obuzdajte “gladne” aplikacije

Ako niste sigurni koja aplikacija pravi najviše štete vašoj bateriji, otvorite podesšavanja i pronađite opcije za bateriju

Onda odaberite Battery > More > Battery usage. Pod sekcijom koja prikazuje potrošnju baterije od zadnjeg punjenja videćete listu aplikacija sa procentima šta koliko troši. Nakon što ste saznali koja od njih troši najviše, možete jednostavno da ih koristite manje, osim ako znate da ćete telefon uskoro da stavite na punjač.

Takođe, možete i da ograničite aplikacije dok samo rade u pozadini. Idite u podešavanja i odaberite Battery, a zatim Restrict ili Background Restriciton.

Za kraj, pokušajte da optimizujete bateriju.

Uđite u podešavanja i onda Apps & notifications > Advanced > Special app access > Battery optimization. Tu nađite aplikacije pored kojih piše “Not optimized”, i zatim birajte Optimize > Done, prenosi Tportal.

KOMENTARIŠI