Štab za vanredne situacije Požarevca: Tražićemo oštriju kaznenu politiku

Štab za vanredne situacije Požarevca: Tražićemo oštriju kaznenu politiku

Foto: Urban City / Arhiva

Suzbijanje izazivanja požara na teritoriji Braničevskog upravnog okruga jedan je od veoma značajnih zadataka u predstojećem periodu, zaključeno je na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije održane usled velikog broja požara radi čega je neophodno intenzivirati preventivne mere.

Donet je operativni plan za sprovođenje preventivnih mera zaštita od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara na teritoriji Braničevskog okruga u 2019. godini. Prošlu godinu je, po rečima Aleksandra Đokića, načelnika Braničevskog upravnog okruga i načelnika Štaba za vanredne situacije okruga, obeležio izuzetno veliki broj požara.

Vatrogasci su imali veliki broj intervencija, posebno na otvorenom, a bilo je i slučajeva da kada nisu bili u mogućnosti da intervenišu svuda gde je bilo neophodno.

– Republički štab je naložio okružnim štabovima za vanredne situacije da donesu operativni plan kako bi se tačno predvideo redosled aktivnosti. Svi koji će učestvovati u njegovom sprovođenju trebalo bi da urade svoj deo posla. Zaključili smo da je ovaj plan dobro koncipiran i ostaje nam da insistiramo kod svih koji treba da učestvuju u njegovom sprovođenju urade svoj deo posla, rekao je Đokić.

Ovaj operativni plan biće prosleđen Gradskom štabu za vanredne situacije i svim opštinskim štabovima, Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac, Regionalnoj privrednoj komori Požarevac, Školskoj i Šumskoj upravi, koji će usvojiti svoje operativne planove, a koji će ići sve do mesnih zajednica.

– Tamo će tek biti glavna borba da se ubede ljudi koji pale žetvene ostatke da to više ne rade, da im se predoče opasnosti. Od inspekcija ćemo tražiti da pooštre kaznenu politiku kako bismo to sprečili, naglasio je Đokić i zatražio podršku medija na edukaciji stanovništva.

KOMENTARIŠI