Stare zdravstvene knjižice više ne važe, a na nove čeka 400.000 građana

Stare zdravstvene knjižice više ne važe, a na nove čeka 400.000 građana

Oko 400.000 gradjana u Srbiji čeka nove zdravstvene kartice uvedene umesto paprnih zdravstvenih knjižica, a mnogi od njih se žale da sa potvrdom ne mogu da dobiju recept ili uput.

Oko 400.000 gradjana u Srbiji čeka nove zdravstvene kartice uvedene umesto paprnih zdravstvenih knjižica, a mnogi od njih se žale da sa potvrdom ne mogu da dobiju recept ili uput, objavile su danas “Večernje novosti” na sajtu.

Od 1. jula stare papirne zdravstvene isprave više ne mogu da se overe ili koriste, a gradjani koji nisu do sada izvadilii novu zdravstvenu ispravu –  karticu, mogu s potvrdom kod lekara.

Kako navode “Večernje novosti”, “gradjani koji čekaju na nove knjižice se sve češće žale da imaju problem da otvore bolovanje, dobiju recept ili uput, a pritisak trpe i lekari domova zdravlja koji kažu da nova, zdravstvena kartica s elektronskim čipom ima nedostatke”.

Doktorka Nevenka Dimitrijević rekla je za taj list da “gradjani koji su predali zahtev za novu ispravu i još čekaju izradu, ne mogu uvek da obave pregled sa potvrdom”.

Ona je kazala da je “glavni nedostatak novih zdravstvenih knjižica kartica, manjak informacija o pacijentu”.

“Osim imena, prezimena i podatka o plaćanju doprinosa, nema informacija o broju kartona, imenu izabranog lekara i prethodnom zdravstvenom stanju”, rekla je Nevenka Dimitrijević.

Dodala je da je na knjižicama morao da piše datum vakcinacije, kada je neko primio anti-tetanus, da li ima alergiju na lekove, hronične bolesti, a da sada lekari iz nove kartice ne mogu da vide te podatke.

List je naveo da Republički fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) objašnjava da je oko 900.000 kartica spremno za preuzimanje, a da je do sada uručeno nešto više od pet miliona.

“Iz RFZO-a napominju da oni koji nisu podneli zahtev, mogu da budu primljeni kod lekara samo u hitnim slučajevima”, prenele su Večernje novosti.

KOMENTARIŠI