Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Značajan pad prodaje polovnih automobila obeležio je godinu iza nas. Kupci polovnih vozila i dalje preferiraju dizel-motor, a većina je starija od 10 godina.

Prethodni period u automobilskoj industriji obeležio je poremećaj lanca snabdevanja i proizvodnje novih vozila, kao i deficit sirovina i komponenti.

Usled toga, na tržištu se pojavio disbalans ponude i potražnje koji datira još od pojave pandemije kovida 19, a dodatno je produbljen sukobima u Ukrajini i aktuelnim dešavanjima u svetu.

Ovakva situacija odrazila se i na tržište polovnih automobila i rezultirala manjom ponudom, ali i rastom cena. Koliko je celokupna situacija uticala na samu prodaju polovnjaka, otkriva deo tradicionalne godišnje analize tržišta sajta Polovni automobili.

Ova analiza obuhvatila je prodajne rezultate u 2022. godini, kretanje cena polovnih automobila, kao i anketu sprovedenu među 11.400 korisnika, odnosno kupaca, i 189 trgovaca automobilima, kojom su ispitani njihovi stavovi i prognoze za naredni period.

Prema pomenutoj analizi, koju je sproveo sajt Polovni automobili na osnovu podataka prikupljenih u saradnji sa “Kjub timom”, prodaja polovnih automobila iz uvoza tokom 2022. godine manja je za 15 odsto od prodaje ostvarene tokom 2021. godine.

Podatak koji je donekle iznenađujuć jeste da je prodaja polovnih automobila iz uvoza u 2022. godini manja za osam odsto od njihove prodaje u 2020. godini, kada je na snazi bilo vanredno stanje i lokdaun.

Značajno je da se osvrnemo i na ranije podatke, odnosno anketu sajta Polovni automobili realizovanu tokom maja prethodne godine, u okviru koje su prodavci automobila podelili svoja očekivanja od prodaje, a koja su već tada ukazivala na mogućnost ostvarivanja slabijih prodajnih rezultata u 2022. godini.

Usled sukoba u Ukrajini, čak 74 odsto tada anketiranih trgovaca navelo je da očekuje pad prodaje, 18 odsto smatralo je da aktuelna situacija neće imati efekte na prodaju, dok je svega 7,5 odsto očekivalo rast prodaje.

Ipak, s obzirom na to da se polako ponovo stabilizuju lanci proizvodnje, nije mala mogućnost da nam tekuća godina donese nešto bolje prodajne rezultate. Svakako, važno je istaći da se to neće dogoditi preko noći, već da je potrebno vreme da se uspostavi narušeni balans ponude i potražnje, koji i dalje diktira i cene.

U skladu s tim su i rezultati nove ankete koju je sproveo sajt Polovni automobili tokom januara ove godine. Oni se veoma razlikuju od njihovih prognoza za 2022. godinu. Naime, čak 46 odsto prodavaca očekuje rast prodaje u narednom periodu. Oko 30 odsto njih ipak veruje da će prodaja biti na istom nivou kao prethodne godine, a 24 odsto navodi da očekuje pad prodaje.

Koji polovnjaci su se najviše prodavali?

Kao i ranijih godina, u 2022. najveći broj kupaca polovnih automobila odlučio se za kupovinu onih sa dizel-motorom. Stoga, čak 65 odsto prodatih polovnih automobila činila su vozila sa dizel-motorom, a 31 odsto na benzin.

Prvi na listi najprodavanijih polovnjaka su i dalje vozila folksvagen, a slede: opel, pežo, audi i reno.

Kada je reč o godištu, interesantan je podatak da su se u prošloj godini najviše kupovali polovnjaci proizvedeni između 2007. i 2010. godine, a upravo ova godišta činila su gotovo 38 odsto ukupne prodaje polovnih automobila u prethodnoj godini.

Tako, nije začuđujuć ni podatak da je gotovo 80 odsto svih prodatih polovnih automobila u 2022. godini starije od 10 godina.

KOMENTARIŠI