Foto: Pixabay

Kompanija „Meta“ pokrenula je novu društvenu mrežu „Treds“, direktnog konkurenta „Tviteru“ baziranog i povezanog sa sistemom naloga „Instagrama“, čiji je direktor Adam Mozeri rekao da je nestabilnost i nepredvedljivost „Tvitera“ u proteklom periodu otvorila prostor za konkurenciju.

„Učinimo ovo. Dobro došli u Treds“, napisao je osnivač „Mete“ Mark Zakerberg u prvoj objavi na novoj aplikaciji, koja je zabeležila deset miliona prijava u prvih sedam sati od lansiranja.

Treds, poput Tvitera, sadrži kratke tekstualne poruke, koje korisnici mogu da „lajkuju“, dele i na njih odgovaraju. Svaka poruka može da ima do 500 znakova i uz nju mogu da se postave fotografije ili kratki snimci.

Nova aplikacija dostupna je na Gugl plej i Ep storu. Velika prednost u odnosu na Tviter jeste što je Treds deo sistema „Mete“ i kao takav biće integrisan, pre svega sa Instagramom, a onda i Fejsbukom.

Direktor Instagrama Adam Mozeri naveo je da je Treds namenjen javnoj raspravi, što su iste reči koje su, kako bi opisali svrhu Tvitera, čelnici te mreže koristili prethodnih godina.

„Naravno, Tviter je pionir na ovom polju. I postoji dobra ponuda za javne rasprave. Ali sve što se izdešavalo u prethodnom periodu dalo nam je mogućnost da izgradimo nešto što je otvoreno i nešto što je dobro za zajedincu koja već koristi Instagram“, navodi Mozeri.

„Meta“ već neko vreme planira lansiranje Tredsa, njenu, kako kažu, „zdravorazumski vođenu“ verziju Tvitera. Reakcije Tviterovih korisnika od kada je mrežu preuzeo Ilon Mask nisu baš najbolje, posebno od kada je rukovodstvo te mreže odlučilo da ograniči broj „tvitova“ koje korisnici mogu dnevno da vide.

U „Metinim“ internim dokumentima navodi se da očekuju da će Treds privući desetine miliona ljudi u prvih nekoliko dana.

KOMENTARIŠI