Stiže elektronski dnevnik: Petice i jedinice na “klik”

Stiže elektronski dnevnik: Petice i jedinice na “klik”

Od prvog septembra u 60 škola neće više da koriste klasični papirni denevnik. Pristup imaju direktor, nastavnik, roditelj i đak.

Ocena sa kontrolnog testa upisana plavom, a sa pismenog crvenom hemijskom, plusevi i minusi napisani grafitnom – u mnogim školama otići će u prošlost. U 60 škola širom Srbije, od 1. septembra više neće biti dnevnika sa kojima nastavnici ulaze u učionicu, upisuju nastavnu jedinicu i odsutne učenike. Uvode se elektronski dnevnici, koji će postojati na posebnom portalu, a različite nivoe pristupa imaće nastavnici, roditelji, direktori, ali i učenici.

Tokom školske godine, projektu će se priključivati i ostale škole, a za najviše dve godine svi podaci u školama trebalo bi da budu isključivo elektronski. Za uključivanje u projekat e-dnevnika školama ne treba ništa osim običnog računara i veze sa internetom.

E-dnevnik omogućiće analizu učeničkih uspeha po odeljenjima, generaciji, na nivou jednog predmeta, a roditelji će svakog dana imati uvid u školske rezultate svog deteta.

– Prema preporuci psihologa, nastavnici će moći da vide samo ocene iz svog predmeta, a razredne starešine sva postignuća – objašnjava, za “Novosti”, Bojan Radić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Roditelji će moći da vide sve ocene i izostanke učenika. Još jedna preporuka psihologa bila je da roditelji dobiju uvid u ocene tek nakon 48 sati, kako bi deca imala vremena da objasne kako su zaradila određenu ocenu.

Većina podataka koje će videti zaposleni u prosveti biće u vidu procenata, bez personalnizacije – koliko učenika je odlično, koliko izostaje. Podaci dobijeni u realnom vremenu pomoći će, na primer, da se u vreme epidemije gripa, prema broju dece koja nisu na nastavi, proceni ima li osnova za prekidanje nastave.

Direktori će moći da porede uspehe svoje škole sa drugima, ali samo na nivou anonimnih brojki. Neće raspolagati podacima o konkretnim školama. Učenici će videti sve podatke o ocenama, izostancima i komentarima nastavnika.

– Svaki učenik, roditelj, nastavnik ili direktor dobiće svoju šifru, a pristup podacima je podeljen na tri nivoa – kaže Radić. – Elektronski dnevnici nalaziće se na internet stranici eprosveta.rs, ali ona će svoj pravi izgled imati tek od 22. avgusta, kada počinje obuka za nastavnike iz škola koje su uključene u pilot-projekat i koje će prve dobiti e-dnevnik.

Naš sagovornik objašnjava da je e-dnevnik deo šireg projekta e-prosvete, u koji je uključeno 200 škola. Reč je o projektu potpune digitalizacije prosvete, putem nekoliko portala.

U pojedinim školama već postoje elektronski dnevnici, koji su škole same plaćale i koji se vode paralelno sa papirnim. Novi e-dnevnik za škole je potpuno besplatan, u potpunosti zamenjuje klasični dnevnik, a Ministarstvo prosvete garantuje bezbednost podataka.

E-LEKTIRA

Osim pristupa ocenama, izostancima i komentarima nastavnika, učenici će moći da pristupe i elektronskoj lektiri. Tako će svi oni koji ne uspeju da pronađu potrebnu knjigu u biblioteci moći da je pročitaju “logujući se” na e-dnevnik.

KOMENTARIŠI