Osnovni sud u Požarevcu presudio je u korist uzbunjivača Darka Nenadića i poništio rešenje o otkazu koji je dobio u požarevačkom Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ jer je ukazao na potencijalnu veliku opasnost po javno zdravlje.

Po uzbunjivačevoj prijavi da je u izgradnji cevovoda Požarevac-Dragovac korišćen sintetički lepak za spajanje cevi i da je zbog toga voda možda zagađena ništa nije preduzeto, a ubrzo po izvršenom uzbunjivanju novom sistematizacijom ukinuto je Nenadićevo radno mesto. Proglašen je tehnološkim viškom i uručen mu je otkaz, piše pištaljka.rs.

Sud je naložio da požarevačko javno preduzeće vrati Nenadića na posao u skladu sa njegovom stručnom spremom i sposobnostima u roku od osam dana kao i da mu nadoknadi sudske troškove u iznosu od 141.000 dinara. Uzbunjivač Nenadić je prethodno dobio zaštitu i od Višeg suda u Požarevcu koji ga je privremenom merom vratio na posao i naložio da pokrene radni spor pred osnovnim sudom. Obe sudske odluke u korist uzbunjivača izdejstvoavao je advokatski tim Pištaljke koji ga je zastupao u tim postupcima.

Darko Nenadić je pre otpuštanja radio kao mašinski inženjer u požarevačkom vodovodu. U oktobru 2017. godine saznao je da je prilikom izgradnje cevovoda Požarevac-Dragovac utrošeno 50 kilograma sintetičkog lepka. Takođe je, pregledom knjiga hitnih intervencija, utvrdio da je na tom cevovodu, otkako je izgrađen, bilo više od 50 havarija te da su gumeni zaptivci kojima su spajane cevi lepljeni sintetičkim lepkom, što je po njegovim saznanjima zabranjeno.

Na moguću toksičnost vode i potencijalnu opasnost po zdravlje Požarevljana ukazao je direktoru preduzeća, prvo usmeno, a potom i elektronskom poštom. Nenadić je uzbunjivanje izvršio u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, pa je prijavu poslao i licu koje je u preduzeću određeno za prijem informacija u postupku uzbunjivanja. Uprkos tome, nije pokrenut nikakav postupak kako bi se utvrdilo da li je bilo kršenja propisa prilikom izgradnje vodovoda. Lice ovlašćeno za prijem informacija o uzbunjivanju u požarevačkom vodovodu Miljan Marković pred sudom je čak tvrdio da nije bio obavešten o potencijalno zagađenoj vodi za piće, uprkos pisanim dokazima o tome koje je prihvatila sudija Dragana Radojčić.

Sudija Radojčić je u obrazloženju presude navela: „Sud je stanovišta da je tužilac izvršio unutrašnje uzbunjivanje dostavljanjem informacije poslodavcu, ovde tuženom, zbog čega je od strane poslodavca preduzeta radnja u vidu donošenja rešenja o otkazu“.

Miljan Marković koji je trebalo da proveri navode uzbunjivača, a pred sudom tvrdio da nije ni bio obavešten o mogućem zagađenju vode, u međuvremenu je napredovao u službi. Postao je upravnik radne jedinice u Kostolcu i na rukovodećem položaju zamenio svog oca koji je sa te funkcije otišao u penziju.

Javno komunalno iz Požarevca je krajem 2017. godine donelo novu sistematizaciju po kojoj je višak bilo baš Nenadićevo radno mesto – inženjera mašinskog razvoja i investicija. U prilog tome da su odgovorni iz požarevačkog preduzeća hteli da zataškaju ceo slučaj i uzbunjivača Nenadića sklone sa izvora informacija govori i to da mu nisu ponudili drugi posao iako je ispunjavao uslove za druga radna mesta. Novom organizacijom rada u preduzeću bila su otvorena dva nova radna mesta koje je Darko Nenadić mogao da popuni, a ostalo je i jedno staro koje je takođe odgovaralo njegovim kvalifikacijama i iskustvu. Nenadić je magistar tehničkih nauka, a u JKP-u iz Požarevca radi od 2007. godine.

1 KOMENTAR

  1. Pa tu vam je i onaj lopov Boban Stepic sindikalac koji krade od radnika i vodovoda. Pored toga se busa u grudi i viče ja sam pošten ja sam vam završio ugalj sirotinjo, pozajmice. Vuce Ivana Jovica sa sobom, koji je na P. P. poslovima u jkp vik i preti radnicima kako moraju da predju kod njega u sindikat. A uostalom kako moze Ivan Jovic koji je na P. P. poslovima da dobije pozajmicu od vodovoda u iznosu od 20000 dinara ko je tu zakon prekrsio. Jede se po kafanama i pije na potpis sindikat placa. Bobane lopovčino najveća

KOMENTARIŠI