Foto: Pixabay // ilustracija

Izbori za nove članove Visokog saveta sudstva (VS S) iz reda sudija održaće se danas na 49 biračkih mesta u sudovima širom Srbije, a na njima će moći da glasa ukupno 2.092 njihovih kolega – sudija, na stalnoj sudijskoj funkciji.

Glasanje sudija biće održano od 7.30 do 15 sati.

Izbore će posmatrati Misija OEBS u Srbiji, predstavnici Udruženja sudija i tužilaca Srbije, zatim Alumni kluba Pravosudne akademije, Društva sudija Srbije i Odbor za ljudska prava Niš i pravosudna baza jug, objavila je Izborna komisija Visokog saveta sudstva.

Najveći broj posmatrača iz strukovnih udruženja imaće Udruženje sudija i tužilaca Srbije.

Na ovim izborima biraju se predstavnici sudija iz sudova svih nivoa, osim apelacionog, za članove VS S na mandat od pet godina.

Kandidati sa najviše osvojenih glasova biće predloženi na izbor u VS S poslanicima Narodne skupštine.

Aktuelnim članovima saveta mandati ističu u aprilu 2021. godine.

Izborna komisija VS S je istakla da je izbore potrebno sprovesti uz poštovanje svih epidemioloških mera, posebno ukazujući na veličinu prostorije u kojoj će se održavati glasanje, broj prisutnih lica, održavanje distance i nošenje zaštitne maske.

Uz pomoć misije OEBS-a, Komisija je za sve članove biračkih odbora i sudije glasače obezbedila dovoljan broj zaštitnih maski i dezinfekcionih sredstava, koji će biti predati članovima biračkog odbora prilikom podele materijala 3. i 4. decembra 2020. godine, navodi se u saopštenju.

Početkom novembra utvrđene su liste kandidata za nove članove V S S.

Kandidati za članove VS S za Vrhovni kasacioni sud, Privredni apelacioni sud i Upravi sud su sudija Upravnog suda Nikola Kitarović i sudija Vrhovnog kasacionog suda Zorana Delibašić.

Kandidature za predstavnike viših i privrednih sudova utvrđene sudiji Višeg suda u Požarevcu Branislavu Savoviću, sudiji Višeg suda u Kraljevu Milanu Davidoviću, sudiji Višeg suda u Novom Sadu Ivani Josifović i sudiji Višeg suda u Beogradu Mariji Aranđelović Jureša.

Za članove VS S za osnovne sudove, prekršajne sudove i Prekršajni apelacioni sud kandidovalo se 16 sudija, a to su: sudije Prekršajnog apelacionog suda Goran Božić, Miroslav Petrović i Miroslav Janjetović, sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu Nebojša Đuričić, sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu Žak Pavlović, sudija Osnovnog suda u Ivanjici Snežana Bjelogrlić, sudija Osnovnog suda u Somboru Nada Fridrih.

Takođe, sedam sudija Prekršajnog suda u Beoradu: Svetlana Planojević, Goran Milić, Dragica Barać, Ivana Vlaović, Predrag Bogavac, Ljiljana Petrović i Biljana Miilenić Veselinović i dvoje sudija iz Prvog osnovnog suda u Beogradu Vladan Mioljević i Vladana Vukčević-Jovanović.

Kandidati za člana VS S za sudove sa teritorije autonomnih pokrajina su sudije Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić i Vukica Kužić.

KOMENTARIŠI