Svakog 14. februara javnost u Srbiji podeli se na one koji smatraju da ovde treba u prvi plan isticati Svetog Trifuna i na one koji današnji dan obeležavaju kao Dan zaljubljenih.

Sveti Trifun obeležavaju pravoslavni vernici i on je čuvar vinograda i drugih useva, ali i zaštitnik naselja od poplava ili grada. U vinogradarskim krajevima Vojvodine i Srbije on je često slava vinogradara i gostioničara.

S druge strane, rimokatolička crkva danas slavi uspomenu na episkopa Valentina koji je zbog venčanja jednog para u eri Rimskog carstva izgubio glavu. Zato je on postao pokrovitelj zaljubljenih i to još u XIV veku. I u pravoslavlju se obeležava Sveti Valentin, ali 13. avgusta i ne kao zaštitnik zaljubljenih.

Tradicija vs potrošnja

Na današnji dan se širom sveta pošalje preko milijardu čestitki, a muškarci troše dvostruko više novca nego žene. Navodno, zaprosi se bar 10 miliona žena, a mnogi parovi upravo se venčaju u narednih nekoliko meseci.

Deo građana u Srbiji ipak smatra da je Dan zaljubljenih, pre svega, praznik konzumerizma, dok drugi ukazuju da je to dan poklanjanja i osećanja.

Poslodavci trljaju ruke

U prilog tome da je 14. februar, bez obzira da li se praznuje Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih, dan potrošnje ide i to da se tih dana pojave brojni popusti. Najviše koristi od ovog dana imaju restorani, zlatare i prodavnice nakita, cvećare i butici.

Veći promet očekuju i prodavnice odeće, ali i nakita, koji su za ovaj dan pripremili brojne popuste, a prema njihovim rečima, na 14. februar i 8. mart, koji su “ženski praznici“,

KOMENTARIŠI