Svaki građanin Srbije duguje banci 1.163 evra

Svaki građanin Srbije duguje banci 1.163 evra

Foto: Pixabay // ilustracija

Iako kreditna zaduženost građana Srbije raste, pri čemu gotovinski krediti premašuju one stambene, naši građani su sa prosečnim dugom od 1.163 evra po stanovniku najmanje zaduženi.

To su rezultati ankete koju je po bankama tradicionalno sprovela Narodna banka Srbije u prvom tromesečju ove godine, piše Politika.

Kreditna zaduženost po stanovniku u 2018. u evrima u susednim zemljama i onima bivše Jugoslavije iznosi najviše u Sloveniji 4.998 evra, a slede Hrvatska sa 3.990, Crna Gora 2.009, Rumunija 1.434, Bugarska 1.370, BiH 1.325, Severna Makedonija 1.207 i Srbija 1.163 evra.

Anketa je pokazala i da dug građana Srbije za gotovinske zajmove premašuje one za stambene, jer za keš kredite trenutno duguju 425 milijardi dinara, a za krov nad glavom 411 milijardi dinara.

U prvom tromesečju najtraženiji su bili krediti za kupovinu nepokretnosti, pa za nabavku trajnih potrošnih dobara, a na trećem mestu su krediti za refinansiranje postojećih obaveza.

Banke očekuju da standardi po kojima će se odobravati krediti stanovništvu u drugom tromesečju ove godine budu ublaženi za gotovo sve vrste kredita. Izuzetak su devizno indeksirani gotovinski krediti i oni za refinansiranje, ali oni imaju malo učešće u ukupnim kreditima stanovništva, kažu u centralnoj banci.

Inače, anketa je pokazala da preduzetnici i građani trenutno duguju 2. 372 milijarde dinara. Najzaduženija je privreda sa 1.332 milijarde dinara, građani duguju 989 milijardi, a najmanje preduzetnici – 50 milijardi dinara, pokazuju podaci Udruženja banaka, prenosi list.

KOMENTARIŠI