SVE OČI UPRTE KA TULBI: Obeleženo 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira

SVE OČI UPRTE KA TULBI: Obeleženo 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira

Danas je u Etno parku Tulba u Požarevcu od 18 časova obeleženo 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira

Foto: Urban City

Danas je u Etno parku Tulba u Požarevcu od 18 časova obeleženo 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira.

Foto: Urban City

Današnjoj svečanosti prisustvovali su brojne strane delegacije, kao i čelni ljudi opština Braničevskog okruga, direktori javnih preduzeća i ustanova, ali i građani Požarevca.

Foto: Urban City

Na samom početku svečanosti Gradski ženski hor Barili izveo je himnu “Bože pravde”.

Foto: Urban City

Prisutnima su se prigodnim govorom o značenju Požarevačkog mira sa istrorijskog aspekta obratili gradonačelnik Požarevca Bane Spasović i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. Usledio je još jedan fantastičan nastup Simfonijskog orksetra “Gvardia”.

Foto: Urban City

Da potsetimo Požarevački mir je potpisan 21.7.1718. u Požarevcu između Austrije i Venecije s jedne i Osmanskog carstva sa druge strane. Ovo je istorijski događaj evropskog karaktera i značaja, koji je naš grad uveo u 18. veku  u svetsku istoriju.

Bane Spasović, Foto: Urban City

Prethodio mu je dvogodišnji rat između Turske i Austrougarske (1716 – 1718.) iz koga je turska strana izašla kao poražena i samim tim primorana na pregovore koji su trajali od 05.06 – 21.07.1718. godine. Postojao je predlog da se potpisivanje mira održi u posebnoj zgradi, koja bi se podigla za tu priliku, ali se odustalo od tog plana zbog kratkog perioda do potpisivanja mira.

Maja Gojković, Foto: Urban City

Mir je trajao do novog rata Austrije i Turske i mira u Beogradu 1739. kada se novi austrijsko-turski rat završio nepovoljno po Austriju i kada je izgubila severnu Srbiju i Beograd.

Foto: Urban City

Građevina u obliku Carskog šatora,  izgađena je 2010. godine, a dve godine kasnije,  upotpunjena  postavkom kostimiranih pregovarača, obučenih  u duhu epohe  s početka  XVIII veka.

KOMENTARIŠI