Sve račune plaćamo odmah, odloženo samo za starije od 65

Sve račune plaćamo odmah, odloženo samo za starije od 65

Foto: Pixabay // ilustracija

Svima nam je odložena otplata rata kredita, dok će samo penzioneri, tačnije – stariji od 65 godina, račune za komunalne usluge moći da plate posle vanrednog stanja.

Ovo je najkraći odgovor na pitanje šta od obaveza moramo da platimo odmah kako dospevaju, a šta možemo da odložimo i za posle okončanja pandemije koronavirusa. Doduše, ima i izuzetaka među javno-komunalnim preduzećima, koja će na naplatu računa od svih, ne samo najstarijih korisnika, sačekati kraj vanrednog stanja.

Tromesečno mirovanje u otplati rata svih kredita u Srbiji stupilo je na snagu 31. marta. Najmanje tri mesečne rate neće morati da plati nijedan dužnik, osim onoga ko je od banke direktno tražio da za njega ovo pravilo ne važi. Kada je reč o računima za električnu energiju, gas, vodu, telefon i druge komunalne usluge, odlaganje plaćanja ovih obaveza važi samo za – penzionere,  odnosno građane starije od 65 godina, s obzirom da su prinuđeni da tokom vanrednog stanja ne izlaze iz svojih domova.

Elektroprivreda Srbije neće obračunavati kamate građanima koji kasne sa plaćanjem računa, najavljeno je nedavno iz ovog javnog preduzeća.

“Građanima, ukoliko kasne sa plaćanjem računa tokom vanrednog stanja, nećemo obračunavati kamate, a penzionerima ćemo produžiti rok za plaćanje uz popust od pet odsto”, izjavio je Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS.

On je naglasio da će penzioneri  imati pet odsto popusta, bez obzira koliko dugo vanredno stanje bude trajalo.

“Za vreme vanrednog stanja EPS neće računati kamatu bilo kome ko je kasnio sa plaćanjem u ovom periodu, ali neće dozvoliti pokušaje zloupotrebe”, upozorio je Grčić, dodajući da proizvodnja struje košta i da ljudi koji rade moraju da prime plate i obezbede namirnice svojim porodicama. 

Odlaganje plaćanja računa najstarijim sugrađanima omogućava i Kompanija SBB. Ovaj kablovski operator je saopštio da penzionerima koji ne mogu da izlaze iz svojih domova za vreme trajanja vanrednog stanja, neće isključivati usluge zbog neizmirenih obaveza, niti će naknadno da obračunava kamate na zakasnela plaćanja.

Isto važi i za Telekom – MTS neće zbog neplaćenih računa isključivati usluge starijim sugrađanima, niti će obračunavati kamate zbog neplaćenih računa koji su ovoj grupi korisnika pristigli u toku vanrednog stanja.

Iz Telenora za kažu da je, uvažavajući situaciju u kojoj se nalaze stariji sugrađani i njihovu nemogućnost da izlaze napolje, njihova odluka trenutno jeste da ne isključuju tu kategoriju korisnika u slučaju neplaćanja (korisnici stariji od 65 godina).

1 KOMENTAR

  1. Platio sam racun za struju sa zakasnjenjem od 20-ak dana i EPS je uredno naplatio kamatu od 100 dinara. Toliko o tome.

KOMENTARIŠI