Sve što treba da znate o dojenju

Sve što treba da znate o dojenju

Foto: Pixabay // ilustracija

Najkorisniji saveti za majke su –ponuditi detetu dojku kada primetite prve znakove gladi.

Takođe, ne merite podoj minutima, već dozvolite da dete odluči kada je sito i samo pusti dojku. Dojite bebu na njen zahtev i ne preskačite podoje. Ako i sami imate nedoumice o ovoj i drugim temama vezanim za vaše zdravlje i zdravlje vaše dece konsultujete stručnjake različitih specijalnosti koji vas čekaju na Doktok platformi. Posetite www.doktok.rs,registrujte se i zakažite svoj termin kod željenog lekara.

Do kog perioda bebinog života je zdravo dojiti bebu?

Prema zvaničnim preporukama Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO), UNICEF-a,   Američke Akademije za Pedijatriju (AAP)  i Evropskog Društva za Gastroenterologiju (ESPGHAN), najmanje godinu dana (uz nemlečnu ishranu) uz savet da se dojenje nastavi  i u drugoj godini, pa i duže (ukoliko to majka želi) jer je majčino mleko po sastavu kvalitetnije i manje alergogeno od adaptirne mlečne formule i kravljeg mleka koji se tipično nude deci tog uzrasta. Nakon 6og meseca bi trebalo redukovati noćne podoje. Razlog ukidanja noćnih podoja je veći rizik od stvaranja karijesa, s tim što je rizik za karijes još veći ako se dete uspavljuje flašicom sa mlekom ili sokom. Zato čim niknu prvi zubići krenite sa čišćenjem i zubića i desni komadićem gaze, dečijom četkicom ili naprstkom.

Da li je neophodno posle masaže, a pre narednog podoja izmlazati se?

Ukoliko je dojka napeta, tvrda, prepuna mleka, bebi će biti lakše da pravilno uhvati celu areolu ukoliko Vi pre podoja nekoliko puta nakon masaže ponovite pokret za izmlazanje i vidite da je mleko poteklo. Kod tvrde dojke novorođenče obično uhvati samo bradavicu i neefektivno sisa, a majka često zbog toga dobije ragade. Osim toga, sa tih nekoliko pokreta izmlazanja obezbeđujete da mleko brže „poteče“ – refleks otpuštanja mleka, i beba će biti zadovoljnija jer će obrok „brže stići“. Međutim, ukoliko dete uspešno doji i bez prethodne pripreme dojke (to obično bude nakon prvog meseca kada su veći), ne morate rutinski pripremati dojku za podoj.

Kako olakšati otpust mleka kada beba vuče, a osećaj je kao da nema mleka?

Kada postoji usporen refleks otpuštanja mleka („let-down“ refleks), bebe sisaju brzo i aktivno nekoliko minuta, ali pošto ne dobijaju mleko brzinom koju žele postaju „nemirne na dojci“,  vuku je i izvijaju se ali ne mogu da izvuku mleko, i na kraju puste dojku i rasplaču se. U dojci zapravo ima mleka, ali je blokirano njegovo brzo isticanje, i to se često vidi kada je majka neispavana i umorna, napeta, pod stresom i kad podoj boli.  U takvim situacijama se dešava skok adrenalina koji blokira oksitocin – hormon odgovoran za otpuštanje mleka, i majci deluje kao da je „izgubila mleko“. Mleko je zapravo tu, duboko u dojci, samo mu treba dati nekoliko minuta više da se spusti u mlečne kanale iza bradavice. Za to vreme treba umiriti bebu nošenjem i maženjem, istuširati se toplom vodom jer ona opušta i stimuliše lučenje oksitocina, pustiti tihu muziku ili raditi nešto sto opušta, popiti ili pojesti neku omiljenu hranu,  izmasirati dojku, stimulisati dodirom bradavicu, sve u cilju relaksacije. U narednim podojima ne čekati da beba bude vrlo gladna, već joj češće nuditi dojku jer će joj biti potrebno da sisa nešto duže da bi izazvala refleks otpuštanja.  Ukoliko je dete u prvim nedeljama života, a dojka prepunjena morate je prvo izmasirati, staviti toplu oblogu i prstima izmlazati nekoliko puta dok mleko ne poteče.

Koliko beba od 3 meseca treba da popije mililitara mleka po podoju ako je isključivo dojena?

Okvirno dojene tromesečne bebe po podoju piju od 90-110ml majčinog mleka (dnevno oko 110ml po kg telesne mase). To je manje mililitara nego što majke očekuju vodeći se preporukama sa pakovanja adaptiranih mlečnih formula, a sasvim je dovoljno za pravilan razvoj bebe. Nije nam cilj gojazna beba, već aktivna, zadovoljna i prosečno uhranjena. Podoj može da traje kraće nego što ste navikli, čak i samo nekoliko minuta,  jer je beba snažnija i brže izvuče mleko. Bebe u uzrastu tri meseca imaju skok u rastu kada traže češće da sisaju, češće se bude noću da sisaju, a Vi imate utisak da nemate dovoljno mleka. To je prolazna faza. Upravo tim češćim podojima sama beba stimuliše dojku da u narednih nekoliko dana proizvede više mleka. U uzrastu od 3 meseca odsustvo stolice nije validan pokazatelj da dete nije dovoljno jelo, dojene bebe mogu i po dve nedelje da nemaju stolicu, jer se majčino mleko u potpunosti apsorbovalo u crevima i nema ostatka. U svakom slučaju pratite broj mokrih pelena, sa tri meseca očekujemo na svakih 3-4 sata upiškenu pelenu, ako primetite da oskudnije mokri to može da bude znak dehidratacije zbog nedovoljnog unosa mleka. Češće je izmerite (na 7-10 dana) ali očekujte da će sporije dobijati na težini od vršnjaka hranjenih formulom, to je potpuno normalno!

Kako smanjiti dojenje bebe od 12 meseci koja sve više sisa, a manje jede danju?

Uvek ponudite nemlečnu hranu pre dojenja, ali ne čekajte da bude jako gladna jer će tad instiktivno odbijati ono što je novo. Dojenje u tom uzrastu nije samo hrana već i emotivni momenat sa majkom i nekada će tražiti dojku ne zato što je gladna, već iz potrebe za maženjem i uživanjem. Kada birate nemlečni obrok insistirajte na namirnicama sa dosta gvožđa. Uključite i druge članove porodice u hranjenje bebe, povucite se iz bebinog vidokruga dok joj nude obrok. Uvedite rutine, iako je beba, potrebno joj je da ima sva tri dnevna obroka, a podoje između njih.  Noću ponudite vodu umesto dojenja. Budite strpljivi i puni razumevanja, neka hranjenje ne bude praćeno negativnim emocijama, već ga pretvorite u vid igre!

Da li smem da primim vakcinu protiv Covid infekcije dok dojim?

Da, majka koja doji sme da primi vakcinu protiv korona virusa, i ne treba prekidati dojenje nakon primljene vakcine.  Sastojci Covid vakcina ne prolaze u majčino mleko, a nakon nekoliko nedelja kada majka stvori antitela na virus ona će ih putem mleka preneti svojoj bebi i na taj način je indirektno zaštititi od infekcije.

KOMENTARIŠI