Foto: Urban City // B.P.

Resavsku pećinu kod Despotovca, najposećeniju pećinu Srbije, prošle godine je obišlo 63.200 turista, 3.260 više nego godinu ranije.

Trend dobre posete nastavljen je prvih dana ove godine dolaskom turista iz Palestine, Malte, Rusije, Bugarske, izjavila je danas Tanjugu direktorka Javnog preduzeća “Resavska pećina” Ana Bogdanović.

“Resavska pećina je postala jako atraktivna za posetioce, kako iz naše zemlje, tako i iz zemalja širom sveta, a interesovanje se iz godine u godinu povećava”, rekla je Bogdanović.

Ona je dodala da su “posete konstantne čitave sezone od marta do oktobra, a Resavska pećina je interesantna i van glavne turističke sezone”.

“U vreme novogodišnjih i Božićnih praznika imali smo goste sa Malte i Palestine, 1.januara bili su Rusi i Bugari”, navela je Bogdanović.

Potsetila je da je lane, kao i ranijih godina, bilo najviše organizovanih poseta, đačkih ekskurzija, ali i veliki broj individualnih posete, cele porodice, koje uz Resavsku pećinu posete i druge prirodne lepota ovog kraja – Hirodkompleks Lisine, vodopad, prašumu “Vitanovača”, srednjovekovni manastir Manasiju, Rudnik ugljarstva Senjski rudnik i druge znamenitosi i lepote Gornje Resave.

Resavska pećina je za turiste otvorena 1972.godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetice je dostupno 800 metara.

Od 2010. godine, kao spomenik prirode, član je Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation) ISCA. Za nju speleolozi kažu da je “speleološki biser pod zemljom”.

KOMENTARIŠI