Svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Požarevca

Svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Požarevca

Svečanom akademijom u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac, danas 15. oktobra počelo je obeležavanje Dana oslobođenja Požarevca od okupacije u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Na Svečanoj akademiji uručene su nagrade u neto iznosu od po 58.800,00 dinara i povelje o nagradi, povelja i plakete Grada Požarevca.

Nagrade Grada Požarevca u neto iznosu od po 58.800,00 dinara i povelje o nagradi dodeljene su dr Nevenki Gajić, doktoru veterine i socijalnom i humanitarnom radniku iz Požarevca, dr Nenadu Davidoviću, lekaru – hirurgu iz Požarevca, Novici Đorđeviću, socijalnom radniku iz Požarevca i dr Nenadu Steviću, lekaru – pulmologu iz Požarevca.

Povelja Grada Požarevca dodeljena je „Gazstrojpromu“ iz Rusije.

Plakete Grada Požarevca dodeljene su Domu zdravlja Požarevac, Zavodu za javno zdravlje Požarevac i Opštoj bolnici Požarevac.

Na Svečanoj akademiji obratio se i gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je između ostalog podsetio na značaj Dana oslobođenja za naš grad, ali i ukazao na trenutnu borbu protiv nevidljivog protivnika COVID-19.

„Voleći svoj grad naši preci su podjednako voleli i svoju otadžbinu, te su u danima pre, ali i nakon oslobođenja Požarevca 1918. i 1944. godine dali svoje živote za slobodu cele zemlje. U teškim trenucima za Evropu i svet, zajedno sa borcima Crvene armije čiji su potomci sa nama, naši preci, očevi u rovovima i majke u kućama jurišali su ka slobodi. Danas vodimo mirnodopsku bitku u kojoj se ceo svet nalazi, protiv nevidljivog neprijatelja zvanog Kovid-19, koji je dokazao da je čovek ranjivo biće i pokazao da kada se udružimo možemo sve prebroditi.

SAŠA PAVLOVIĆ, gradonačelnik Grada Požarevca

Zato su danas nagrađeni generali u belim mantilima kojima smo svi mi vojnici. Danas kada puške miruju, ne smemo zaboraviti kako izgleda država i život u njoj kada oružje vodi glavnu reč. Iz tog razloga je važno da u državi glavnu reč vode oni koji brinu za život u Srbiji i naša prezimena a ne za svoja imena. Govoreći o pobedama u ratu i pobedama u miru, usudio bih se da težinu ali i značaj, na primer, proboja Solunskog fronta uporedim sa reformama i napretkom naše zemlje koju poslednjih godina sprovodi naša Vlada i predsednik Republike Aleksandar Vučić. Svestan sam da će mnogi ovo poređenje možda doživeti kao preterano prema ogromnim srpskim žrtvama koje su podnete u Prvom svetskom ratu. Ipak, ako je rezultat i jednog i drugog istorijskog trenutka očuvanje i osnaživanje Srbije, ne zamerite mi što sam mišljenja da su pobede ostvarene u miru jednako važne kao i one izvojevane u ratu.“

Gradonačelnik je svoj govor završio rečima: “Živeo Požarevac, živela Srbija!” Ceo govor preslušajte u audio formatu.

 

U ime nagrađenih, obratila se Nevenka Gajić. Ona je rekla da je ovo ne samo njena, već i nagrada njene porodice. Novčanog iznosa se odrekla u korist udruženja „8. dan“.

Ispred kompanije „Gazstrojprom“ obratio se direktor za spoljne veze Andrej Okuljkov koji je rekao da će, kada se steknu uslovi, to preduzeće učestvovati u obnovi drvoreda breza na Čačalici. On je još dodao da ga je priča o palim vojnicima u borbama za Požarevac dirnula i da je ponosan što je u njihovu čast odlučeno da se „Čačalica“ pošumi brezama iz tadašnjeg Sovjetskog saveza.

Po završetku Svečane akademije, položeni su venci na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu od strane funkcionera lokalne samouprave, predstavnika Vojske, Policije i brojnih gostiju povodom ovog dana.

Simonović, Pavlović, Mijatović

Venci su u podne položeni na Spomen parku “Čačalica” na Spomenik poginulim borcima Crvene armije, a 30 minuta kasnije i na Spomenik streljanim rodoljubima.

Pratećih programa u vidu koncerta u centru grada, kao i uličnih trka ove godine nema zbog aktuelne epidemiološke situacije sa koronavirusom.

KOMENTARIŠI