Foto: Urban City

Prva predškolska ustanova, zabavište – škola počela je sa radom 15. maja 1911. godine u Požarevcu.

Foto: Urban City

Danas, 17. maja, Svečanom akademijom u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac, koja je bila premala da primi današnje goste, obeleženo je 108 godina rada Predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov”.

Foto: Urban City

Prisutnima se obratila Tatjana Lončar, v.d. direktora PU “Ljubica Vrebalov, koja je izrazila divljenje što ustanovu krase dobri vaspitači, koji su bogati idejama kojim nastaju vredna dela.

TATJANA LONČAR, Foto: Urban City

Ona je između ostalog i dodala da je vizija ustonove postane dostupno svakom detetu u Požarevcu, Kostolcu i okolnim naseljima i da se stvore što bolji uslovi za srećnan razvoj i odrastanje svakog deteta. Lokalna samouprava je u 2019. godini odobrila sredstva u iznosu od 40 miliona dinara kapitalnih investicija, naglasila je Tatjana Lončar.

Predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić, rekao je da oseća veliko zadovoljstvo i radost što je danas na proslavi ustanove čiji pomen svima u gradu postavlja osmeh na lice. “Predškolska ustanova Ljubica Vrebalov postoji više od veka i za to vreme uspela je da usmeri hiljade i hiljade mališana na prav put i isprati ih dalje u školu spremne za nove izazove.

Ponekada se u obrazovnom sistemu ali i među samim građanima zaboravi značaj predškolskog obrazovanja i više se priča i pažnje pridaje osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju. Često zaboravimo koliko je važan i poseban trenutak u životu svakog deteta kada se po prvi put odvaja na nekoliko sati od svojih roditelja i priključuje grupi dece sa kojima je ravnopravan. Verujem da će se mnogi u ovoj sali složiti samnom da samo zaposleni u vrtićima znaju koliko suza se prolije prvih dana kada se primaju nove grupe.

BOJAN ILIĆ, Foto: Urban City

U tim trenucima uteha vaspitačica, kao i osmeh nekoga iz tehničkog osoblja, stvari su koje su od neprocenjivog značaja u tim stresnim trenucima po naše mlade sugrađane.
Odajući zbog toga priznanje vama, zahvaljujem se i svim vašim kolegama koji su proteklih 108 godina radili u požarevačkim vrtićima.

Kao gradska vlast. najozbiljnije smo shvatili gorući problem Ustanove, a to je nedostatak kapaciteta, odnosno broj mesta koji je nedovoljan za svu decu koja čekaju na upis. Ipak, uporedo sa tim problemom imali smo još jedan, sigurno i vehi od toga.

Tu mislim na uslove u kojima su naši mališani boravili u vrtićima. a u nekim od njih situacija je bila baš alarmantna.

Popravljali smo krovove, menjali nameštaj, rekonstruisali dotrajalu instalaciju, uređivali dvorišta i toalete, jednom rečju pravili ambijent za male pametne glave dostojan najlepšeg doba u životu svakog čoveka.

Odluka o ovogodišnjim ulaganjima u iznosu od oko 54 miliona dinara. jedna je od najdražih koje sam potpisao. To je zato jer sam uveren da time ulažemo u ono što je našem Požarevcu najpotrebnije, a to su mladi ljudi kojima je prijatno u svom gradu i koji će zbog toga u njemu ostati”, rekao je Bojan Ilić, predsednik SKupštine Grada Požarevca.

Ilić je ovom prilikom svim zaposlenima zahvalio na sjajnom poslu koji obavljaju i rekao da će Grad Požarevac u godinama koje su pred nama, učiniti sve da dosadašnji trud bude još bolje nagrađen.

Potom su mališani iz svih vrtića ove predškolske ustanove izveli zabavni program koji su pripremili sa svojim vaspitačima, a publika je svaki izvedeni program nagradila velikim aplauzom.

Foto: Urban City

ISTORIJAT

Danica Radosavljević, učiteljica u penziji, tražila je odobrenje od Ministra Prosvete da otvori privatno dečje zabavište, jer takvog nema u Požarevcu. Odobrenje je tražila na samom početku 1911. godine, a odobrenje je dobila marta meseca iste godine. Odmah je dala oglas u lokalnom listu “Građanin” sa pozivom roditeljima da upišu svoju decu u zabavište.

Međutim, interesovanje građana je na početku bilo veoma slabo, pa se Danica Radosavljević ponovo obraća prvenstveno roditeljima koji imaju decu za upis u zabavište, preko “Građanina”, od 3. maja 1911. godine. Zabavište je zvanično počelo sa radom 15. maja 1911. godine. Zabavište je pohađalo trinaestoro dece iz uglednih požarevačkih porodica. To je bila prva predškolska ustanova u Požarevcu čije tradicije danas nosi i ostvaruje Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece “Ljubica Vrebalov”.

Ustanova je dobila ime po narodnom heroju “Ljubica Vrebalov”. Danas PU “Ljubica Vrebalov” ostvaruje svoju delatnost u 11 objekata, sa preko 2100 upisane dece, o kojima brigu vode 300 zaposlenih.

KOMENTARIŠI