Svetleći krstovi u blizini raskrsnica opasni po vozače

Svetleći krstovi u blizini raskrsnica opasni po vozače

U gomili svetlećih reklama na našim ulicama, posebnu opasnost po vozače predstavljaju svetleći znaci u obliku krsta iznad apoteka, koji se zbog kombinacije boja lako mogu pobrkati sa svetlima na semaforu kada se nalaze u blizini raskrsnice, ukazuje sajt Polovni automobili.

Svetleći krstovi koji služe kao reklame za apoteke prosto su neobjašnjiva pojava. Svetle toliko snažno, pri čemu se kod nekih izmenjuju crvena i zelena boja, da mnoge vozače zbunjuju kod prilaska semaforu. Ovo je problem koji postoji već dugo, ali je tek nedavno ponovo aktuelizovan kada je Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja govorio za medije na tu temu.

(Zeleno svetlo koje vidite na fotografiji iznad nije semafor već – reklamni krst na apoteci!)

Logično je da vlasnik svakog poslovnog objekta želi da privuče pažnju prolaznika. Međutim, apoteke to čine na takav način da bukvalno zaslepljuju i pešake i vozače. Pritom, kod nas postoji neobično veliki broj apoteka, koje su naročito skoncentrisane u određenim područjima (na primer, u blizini doma zdravlja ili bolnice), pa gde god pogledate bljeskaju desetine, ako ne i stotine LED lampica grupisanih u oblik krsta.

Pritom, da bi se ovi krstovi razlikovali jedni od drugih i da bi bili atraktivniji, koriste se što jače LED lampice u što većem broju, sa najrazličitijim svetlosnim efektima. Od klasičnog zelenog krsta koji „miruje“, preko krsta koji menja boju crveno-zeleno na svakih sekund ili dva i koji su možda i najopasniji zato što najvernije imitiraju semafor, do onih koji se, recimo, ugase na delić sekunde, pa onda naglo bljesnu crveno, a onda isto tako iznenada pozelene.

Tu su i oni koji sekund i po lagano trepću zeleno, pa onda počnu brzo da „strobuju“ crveno, nakon čega uslede raznovrsni svetlosni efekti. Jedan od primera šta sve može da se postigne:

Dok šetate i prilazite apoteci, što ste bliže to sve više morate da spuštate pogled, pošto od tog agresivnog crveno-zelenog znaka počinju da bole oči.

Recept za nesreću

Primer – apoteka odmah uz semafor ili iza semafora, tako da je njen svetleći reklamni znak u liniji sa semaforom iz pozicije vozača koji prilaze. Semafor star, slabo svetli, a ima i strelicu za uslovno desno.

Pored njega (ili iza) veliki nov reklamni znak za apoteku u obliku krsta, načičkan jakim diodama, čiji je rad podešen tako da se čitav krst u pravilnim vremenskim intervalima pali i gasi ili čak menja boju iz crvene u zelenu i obrnuto.

Noć je, pada kiša, saobraćajna gužva… Dok vas iz suprotnog smera zaslepljuju automobili sa „nabudženim“ ksenonskim ili loše podešenim običnim farovima, dok pokušavate krajičkom oka da procenite ispod koje bare na putu bi mogla da se krije udarna rupa, dok pokušavate da razaznate izlizane trake na putu – samo vam još nedostaje zeleno bljeskanje pored samog semafora i to mnogo veće i svetlije od samog semafora!

Ne koriste sve apoteke crveno-zelenu kombinaciju, mnoge imaju svetleće krstove koji trepću u zelenoj boji, a mali broj samo zelene svetleće krstove čije se osvetljenje ne menja. Međutim, ni to nije po propisima.

Da li postoji zakon koji reguliše ovaj problem?

Naravno. Na primer, u Odluci o oglašavanju na teritoriji grada Beograda (“Sl. list grada Beograda”, br. 86/2016), u članu 3. piše sledeće:

„U slučajevima kada sredstvo za oglašavanje oblikom, upotrebljenim bojama i simbolima podseća na saobraćajni znak ilisvetlosnu saobraćajnu signalizaciju ili ukoliko je osvetljeno ili prosvetljeno svetlošću neujednačenog intenziteta, nadležni organ može da odbije zahtev za postavljanje sredstva za oglašavanje radi zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju“.

Dakle, situacija je jasna, samo što se propisi ne primenjuju u praksi.

Ko je nadležan za ovaj problem?

U gradovima je nadležna inspekcija, a kada su u pitanju putevi van gradova nadležna je republička inspekcija.

Šta kažu nadležni?

Sekretarijatu za saobraćaj grada Beograda smo nakon telefonskog poziva poslali e-mail sa molbom da nas upute na odgovarajućeg/nadležnog sagovornika, ali nismo dobili odgovor.

Šta kažu u Komitetu za bezbednost saobraćaja?

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, već je pokrenuo ovo pitanje i govorio o tome za medije, napomenuvši da nije poznato da li je inspekcija do sada u bilo kojem gradu reagovala i naložila uklanjanje problematične reklame.

Takođe je na svom Twitter nalogu postavio anketu – kao što vidite ispod, od 263 osobe koje su dale odgovor u anketi, skoro 70% je reklo da im se dogodilo da ih zbuni svetleći krst ispred apoteke.

Nisu samo apoteke problem

Pošto LED osvetljenje postaje sve jeftinije, a može da ima bezbroj atraktivnih svetlosnih efekata, mnoge firme stavljaju velike bilborde sa stotinama dioda čiji je rad tako podešen da bi i mrtvom privukao pažnju: strob efekat, naglo bljeskanje različitih jarkih boja, treperenje slova…

Vaša iskustva?

Da li i vama smetaju apotekarski krstovi? Ili druge vrste svetlećih reklama? Na primer, ogromni bilbordi na kojima se menja slika, pri čemu emituju izuzetno jako svetlo? Smatramo da ovakve stvari u velikoj meri utiču na bezbednost u saobraćaju. Šta vi mislite?

Inače, dok smo čekali na odgovor iz Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda i pokušavali da dopremo do nekog od nadležnih, primetili smo da je određen broj apotekarskih krstova promenio „pojavu“ i da nemaju više toliko agresivno osvetljenje, a pojavili su se i oni plave boje.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

1 KOMENTAR

  1. Sad satanistima i krst smeta!!! A raznorazne gluposti, koje treba da se rese i koje postoje, ne smetaju! Sram vas bilo!!!

KOMENTARIŠI