Svetski dan higijene ruku 5. maj 2019. godine

Svetski dan higijene ruku 5. maj 2019. godine

5. maja obeležava Svetski dan higijene ruku. Pomenuti datum je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osnivajući Program za bezbednost pacijenata pod nazivom „Čista nega je sigurna nega,” a moto pod kojim se svake godine obeležava 5. maj je „Sačuvajte živote – operite svoje ruke.”

Ministarstvo zdravlja, Republička stručna komisija za nadzor nad bolničkim infekcijama i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pokrenuli su 2008. godine Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Čiste ruke – bezbedne ruke”. Time je Srbija postala član Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije. Sve zdravstvene ustanove iz naše zemlje su pozvane da se odazovu ovoj inicijativi i postanu deo velike mreže ustanova u svetu koje će obeležiti Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama.

Ove godine, osnovna poruka je „Čista nega za sve – u tvojim je rukama”, jer je cilj da se postigne univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom, odnosno postizanje boljeg zdravlja i dobrobiti za sve ljude, pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama i sigurnim, efikasnim i pristupačnim lekovima i vakcinama. Prevencija i suzbijanje bolničkih infekcija, uključujući i higijenu ruku, je ključna mera za postizanje ovih ciljeva.

Higijenom ruku se sprečava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih poseban značaj imaju bakterije otporne na antibiotike. Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibiotika, a povećati bezbednost pacijenata.

Pet ključnih momenata koji su važni za higijenu vaših ruku (i nakon skidanja rukavica UVEK obaviti higijenu ruku):

pre kontakta sa pacijentom;
pre aseptičnih procedura;
nakon kontakta sa telesnim tečnostima i izlučevinama;
nakon kontakta sa pacijentom;
nakon kontakta sa predmetima iz pacijentove okoline.
U obeležavanje 5. maja do sada se uključilo 22000 zdravstvenih ustanova iz 182 zemalja sveta. U ovu akciju su uključene 64 bolnice iz Srbije, što je najviše u regionu.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga, kao i uvek do sada, podržava i koordinira sve zdravstveno vaspitne aktivnosti u cilju promoscije zdravlja i prevencije bolesti.

KOMENTARIŠI