Foto: Urban City / B.P.

Ovogodišnja kampanja, povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, organizuje se na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje, organizacije Ujedinjeni za globalno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije u partnerstvu sa ministarstvima zdravlja i organizacijama civilnog društva širom sveta.

Ove godine obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja, uz slogan: „Briga o mentalnom zdravlju: neka to postane stvarnost za sve,” pružiće mogućnost, prvenstveno onlajn s obzirom na pandemiju COVID-19, da svi mi učinimo nešto konkretno kako bi očuvali mentalno zdravlje tokom pandemije.

Pandemija COVID-19, koja je pogodila milione ljudi širom sveta, ostavila je dugoročne posledice po mentalno zdravlje. Neke osobe, uključujući zdravstvene radnike, osobe koje žive same, osobe u izolaciji i karantinu, članovi porodica zaraženih osoba, kao i osobe sa već postojećim mentalnim poremećajima, bile su posebno pogođene tokom pandemije.

Pandemija COVID-19 uticala je takođe i nastaviće da utiče na osobe svih starosnih dobi, i to na mnogo načina: putem proživljenog straha od zaražavanja, preživljenog gubitka bliskih članova porodice, stalnom strepnjom od gubitka posla, ili pak kroz osećaj usamljenosti zbog socijalne distance.

Tokom pandemije COVID-19 došlo je do značajnog narušavanja sistema pružanja usluga mentalnog zdravlja, što je za posledicu imalo primenu novih načina pružanja usluga – pre svega korišćenjem digitalnih tehnologija (usluga telemedicine) ili pak korišćenjem dežurnih telefonskih linija.

Zavod za javno zadravlje Požarevac, u saradnji sa zadravstvenim ustanovama Braničevskog i Podunavskog okruga, podržava sve konkretne akcije u cilju očuvanja mentalnog zdravlja.

U Republici Srbiji je u cilju očuvanja mentalnog zdravlja u vreme pandemije COVID-19 otvorena Nacionalna telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna.

Telefon za psihosocijalnu pomoć građanima 0800 309 309 je besplatan i dostupan non-stop od 00 do 24 časa sa svih mobilnih i fiksnih mreža.

KOMENTARIŠI