Svetski eksperti za klimatske promene polovinom oktobra u Kučevu

Svetski eksperti za klimatske promene polovinom oktobra u Kučevu

Deseteak najuglednijih svetskih sksperata za klimatske promene predvođeni profesorima dr Slobodanom P. Simonovićem, Univerzitet Zapadnog Ontaria, London, Kanada i prof. dr Čedom Maksimovićem, Imperijal koledž – London, Engleska, polovinom oktobra učestvovaće na simpozijumu koji će se održati u Kučevu

Deseteak najuglednijih svetskih sksperata za klimatske promene predvođeni profesorima dr Slobodanom P. Simonovićem, Univerzitet Zapadnog Ontaria, London, Kanada i prof. dr Čedom Maksimovićem, Imperijal koledž – London, Engleska, polovinom oktobra učestvovaće na simpozijumu koji će se održati u Kučevu.

Simpozijum će imati naučni i edukativni karakter, a prisustvovaće mu odgovorni za vanredne situacije, zaštitu životne sredine i urbanizam lokalnih samouprava Braničevskog i Borskog okruga.

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je 4. aprila 2018. godine Javni konkurs za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine. Pravo učešća na Konkursu imali su udruženja i druge organizacije civilnog društva od javnog ineresa. Na Konkurs je pristigla 291 prijava, od kojih su izdvojena 73 projekta čija će realizacija biti podržana.

Projekat Udruženja Milutin Milanković „Jačanje svesti i stručnog nivoa planskih službi lokalnih zajednica radi smanjivanja negativnih uticaja klimatskih promena“ koga su podržale četiri lokalne zajednice (Kučevo, Veliko Gradište, Krupanj i Aleksandrovac) i Udruženje bujičara Srbije je po kvalitetu predloženh aktivnosti rangiran je na trećem mestu sa 92 boda.

Predloženi projekat se bavi organizovanjem obrazovnih i promotivnih aktivnosti za podizanje nivoa znanja i informisanosti lokalnih i regionalnih organa radi preduzimanja preventivnih i zaštitnih mera na sprečavanju negativnih posledica klimatskih promena (suše, poplave, bujice, erozije, klizišta, šumski požari, promene u vodnom režimu), racionalnog korišćenja i očuvanja prirodnih resursa, kao i za osposobljavanje lokalnih i regionalnih kadrova koji će biti nosioci aktivnosti na realizaciji preventivnih i zaštitnih mera.

Projektne aktivnosti će u najvećem delu realizovati članovi Udruženja, među kojima su u svetu priznati eksperti za klimatske promene prof. dr Slobodan P. Simonović, Univerzitet Zapadnog Ontaria, London, Kanada i prof. dr Čedo Maksimović, Imperijal koledž – London, Engleska.

KOMENTARIŠI