Foto: Pixabay / ilustracija

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će danas, sutra i prekosutra na računima svih građana koji su se prijavili biti 20 evra pomoći države.

Dodaje da nije predviđen “nijedan jedini dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala”.

Ministar Siniša Mali rekao je, gostujući na RTS, da je jutros već krenula isplata 20 evra pomoći države građanima.

“Kao što smo obećali, danas, sutra i prekosutra po 20 evra biće isplaćeno na račune 5.801.859 građana Srbije. Obećanje koje smo dali ispunjavamo, danas će biti na računima penzionera, onima koji primaju socijalnu pomoć i licima koja su u zavodima za izvršenje sankcija”, rekao je Mali.

Dodao je da će novac sutra biti isplaćen za 2.300.000 sugrađana, a prekosutra za 1.750.000.

“Svako svoje obećanje koje smo dali ispunili smo u dan, i u dinar. Ove godine bilo je 30+30 evra, u septembru 50 evra penzionerima, 60 evra nezaposlenima, pomogli smo sugrađanima na KiM sa 100+100 evra, sve obaveze prema privredi smo ispunili. Zato sam zadovoljan rezultatima”, istakao je ministar.

Naveo je da će Srbija, kumulativno za prethodnu i ovu godinu, imati najveću stopu rasta u Evropi.

“Ove godine biće rast 7,3 odsto, prošle godine bio je -0,9. Pobeđujemo u ekonomiji u vreme najveće ekonomske krize ikada”, ističe Mali dodajući da Srbija “ubrzano, mnogo brže od očekivanog, dolazimo i približavamo se standardu razvijenih zemalja”.

“Prosečna plata raste iz godine u godinu. U budžetu povećanje penzija 5,5 odsto po švajrcarskom modelu, povećavamo plate u javnom sektoru, sve kreće od 1. januara. Raste i minimalna zarada, 9,4 odsto, idemo na više od 35.000 dinara, pre desetak godina minimalna zarada je bila 15.700 dinara”, navodi ministar.

Dodaje da će ove godine udeo javnog duga u BDP-u biti 58,2 odsto, a da će sledeće godine biti 55,5 odsto.

“Mi nismo predvideli nijedan jedini dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala. Juče na kraju dana, pre isplate 20 evra – 13,6 milijardi će koštati to, imali smo 298 milijardi dinara na računu, preko 2,5 milijarde evra, potpuno smo likvidni i stabilni”, ističe ministar.

Ukazuje da je stopa nezaposlenosti 10,5 odsto što, kaže, govori o tome da su preduzete mere dobre.

Na kritike da se novac isplaćuje jer su izbori naredne godine, Mali odgovara pitanjem: “Ako je to tačno, zašto se dešavalo tokom ove i prošle godine”.

“Ne radimo zbog izbora neke stvari koje su važne za građane. Godinama unazad sprovodimo ekonomsku politiku koja za cilj ima rast privrede i rast standarda. Ekonomija ni na koji način kod nas ne definiše politiku. Sprovedene mere su kako bismo umanjili negativne posledice kovida 19. Mi iz ove krize izlazimo sa mnogo manjim posledicama od razvijenih zemalja”, napominje Mali.

KOMENTARIŠI