SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcine

SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcine

Foto: Pixabay // ilustracija

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je Srbiji pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina. Na Srbiji, do sada prvoj i jedinoj zemlji evropskog regiona odabranoj za transfer RNK tehnologije, velika je odgovornost, rekao je direktor SZO za Srbiju i region Fabio Skano.

Pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina dobili su Srbija, Bangladeš, Pakistan, Indonezija i Vijetnam, objavio je direktor SZO Tedros Gebrejesus.

U RNK vakcine spadaju Fajzer, Moderna, ali i vakcine protiv drugih bolesti.

Direktor SZO za Srbiju i region Fabio Skano čestitao je Srbiji i rekao da je dobila priliku da uspostavi novu RNK tehnologiju, koja će u budućnosti omogućiti proizvodnju vakcina i drugih bioterapeutskih sredstava.

“Na Srbiji – do sada prvoj i jedinoj zemlji evropskog regiona SZO odabranoj za transfer iRNK tehnologije – velika je odgovornost na osnovu njenog iskustva i znanja”, rekao je Skano.

Skano je istakao da korist od ove inicijative idu mnogo dalje od kovida 19.

“Stvara se platforma i za vakcine protiv drugih bolesti, uključujući malariju, tuberkulozu, čak i kancer. Ovo je strateška investicija, od vitalne važnosti za zdravlje i blagostanje ljudi svuda u svetu”, zaključio je Skano.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je Srbija jedina zemlja u ovom delu regiona i Evrope koja je uspela da dobije dozvolu.

Lončar je rekao da ćemo transferom znanja i primenom tehnologije za proizvodnju RNK vakcina u Srbiji biti u mogućnosti da ispunimo zahteve ne samo nacionalnog već i regionalnih, međunarodnih zdravstvenih sistema.

Proizvodnja RNK vakcine u našoj zemlji počeće u najskorije vreme.

KOMENTARIŠI