Telenor testirao 5G mrežu

Telenor testirao 5G mrežu

Direktorka Telenora u Srbiji Ingeborg Ofsthus (Øfsthus) najavila je da će ta kompanija u 2017. godini uložiti dodatnih 30 miliona evra u dalji razvoj mreže u Srbiji i dodala da je plan da bar 80 odsto stanovništva bude pokriveno 4G mrežom u prvoj polovini ove godine.

Foto: Ilustracija

Rekla je da se u 2016. godini vidi značajan napredak u korišćenju mobilnog interneta i naglasila da više od 50 odsto celokupnog mobilnog internet saobraćaja u Srbiji ide kroz Telenor mrežu.

Navela je da je u 2015. i 2016. godini uloženo po 35 miliona evra u razvoj 3G i početak razvoja 4G mreže i dodala da je namera kompanije da 4G tehnologija bude dostupna svima.

Naše ambicije su jasne. Uložili smo dosta u razvoj 3G mreže, pokrili celo stanovništvo brzim internetom i cilj nam je da to postignemo i sa 4G. Nastavljamo da pokrivamo zemlju brzim mobilnim internetom kako bismo korisnicima omogućili korišćenje najnaprednijih digitalnih usluga, gde god da se nalaze”, rekla je Ofsthus.

Istakla je i da je penetracija mobilnih telefona u Srbiji 129 odsto, što znači da danas svi imaju mobilni uredjaj.inge2_s-min
“Kako većina korisnika ima pametne telefone, oni u stvari u rukama imaju male računare, čime se otvaraju neverovatne mogućnosti”, istakla je ona.

Ofsthus je dodala da uloga lidera podrazumeva edukaciju tržišta, jer u ovom trenutku, oko 20 odsto korisnika u Srbiji koristi 4G telefone.

Istakla je da je Telenor 2016. godine obeležio 10 godina poslovanja u Srbiji i dodala da je ta kompanija do sada uložila blizu dve milijarde evra u srpsko tržište.

“To pokazuje koliko smo posvećeni ovom tržištu i da smo odlučni u onome šta radimo. Važna nam je digitalizacija i želimo da svim gradjanima omogućimo da iskoriste sve prednosti povezanosti. Jasno je da samo stalnim investicijama možemo zadovoljiti potrebe i očekivanja potrošača”, istakla je direktorka Telenora.

Ona je navela da je Telenor testirao 5G mrežu, jer uvek želi da bude korak ispred i da su postigli brzinu prenosa podatka od jedan gigabit.

“To pokazuje neverovatnu moć tehnologija, ali sada smo najviše fokusirani na razvoj 4G”, istakla je direktorka Telenora u Srbiji.

Ocenjujući poslovno okruženje u Srbiji, ona je rekla da Telenor sebe vidi kao značajnog partnera i učesnika na tržištu, naročito jer je ta kompanija i jedan od najvećih stranih investitora.

Dodala je da su uključeni u rad na novom o Zakonu o elektronskom poslovanju.

Kao važne korake za predvidivo poslovno okruženja istakla je rešavanje pitanja digitalnog potpisa, kao i rešenja za prekogranični prenos podatka.

“Moramo da imamo okvir koji uskladjen sa propisima Evropske unije”, rekla je Ofsthus.

Na pitanje kako vidi poziciju Telenora na tržištu imajući u vidu dolazak novih virtuelnih operatora, rekla je da je ta kompanija provela 10 godina gradeći svoju tržišnu poziciju i da je svaka konkurencija dobrodošla.

“Svi igrači na tržištu su dobrodošli. Pozdravljamo svaku konkurenciju koja donosi nove investicije i doprinosti razvoju ekonomije. Ono što očekujemo jeste da svi učesnici na tržištu rade po istim pravilima, kako bi tržište moglo da se razvija na predvidiv način”, rekla je Ofsthus.

Navela je i da su poslovni rezultati Telenora u prva tri kvartala 2016. godine obećavajući i da se vidi pozitivan napredak, a dodala je da se dobri rezultati očekuju i u četvrtom kvartalu.

“Mi imamo korisnike koji su vrlo napredni, znaju šta žele, šta im treba, i vole da koriste digitalna rešenja. To znači da stalno moramo da radimo na unapredjenju naših usluga i da stalno budemo u samom vrhu”, rekla je ona.

KOMENTARIŠI