Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, izjavio za TV Prva da produženi raspust može da pomogne u obuzdavanju epidemije, ali da nas čekaju još dve opasnosti.

To je, kako je rekao, mnogo zarazniji Delta plus soj, koji će stići u Srbiju, ali i pojava sezonskog gripa.

On je podsetio da je medicinski štab i ranije tražio da se produži jesenji raspust, jer se deca zaražavaju pre svega u porodici i kontaktima van škole, ali ga onda u školi brzo prenesu.

“Međutim, ja moram da skrenem pažnju da ne vredi ništa tih devet dana ako ne shvate i roditelji te dece, odnosno svih učenika svih uzrasta i sami učenici i srednjoškolci, da to nije vreme za okupljanja na nekim drugim mestima, kućnim žurkama ili kafićima”, rekao je Tiodorović.

“Kao što vidite, Delta soj je veoma zarazan, a uskoro će nam doći i Delta plus soj, zarazniji i od ovoga”, rekao je on u Jutarnjem programu TV Prve.

Podaci koji će danas biti objavljeni, videćete, biće veoma zabrinjavajući. Ovo je najteža epidemija koja je zabeležena i u svetu i kod nas, rekao je on i dodao da želi da istakne da sve mere koje postoje moraju striktno da se poštuju. Takođe je najavio i šta će biti tema sledeće sednice Kriznog štaba. “Na sledećoj sednici procenjivaćemo i pojavu sezonskog gripa, a znate da kada je grip u pitanju da su deca ta koja ga lakše raznose”, rekao je on.

“Ovo što ću reći biće deprimirajuće, a znate da sam ja uvek bio optimista…u junu sam govorio da postoje dva scenarija. Jedan je da moraju da se strogo poštuju mere i da ide kažnjavanje. Taj scenario je propao, a ostao ovaj drugi, masovno razboljevanje”, rekao je dr Tiodorović, koji još kaže i da će se po tom scenariju zaražavati i vakcinisane osobe samo što će virus podneti lakše.

Sve će trajati dok se očigledno svi ne zaraze, a virus će na žalost, po tom scenariju, odneti mnoge žrtve, objasnio je on. Opet imamo dva izbora, ili ćemo se uozbiljiti i pokušati da smirimo sitiaciju i dovedemo je u kontrolisanu ili neće biti dobro, rekao je on.

Na pitanje da li ima pretpostavku u kom smeru će se onda situacija odvijati, ovaj član Kriznog štaba kaže da više nije optimista kakav je bio. Jednostavno, rekao je on, broj preminulih je katastrofalan, i više nema osobe koja nema u svom okruženju osobu koja nije obolela od koronavirusa.

Rešenje je, ponovio je još jednom, u vakcinaciji stanovništva jer je, kako kaže, prema najnovijim podacima sada potrebno da obuhvat vakcinacijom bude 80 odsto. “To je ključ za koronavirus”, zaključio je on.

KOMENTARIŠI