Titanik potonuo na današnji dan pre 108 godina

Titanik potonuo na današnji dan pre 108 godina

TITANIK, 10. april 1912. godine, Sautempton, Foto: Francis Godolphin Osbourne Stuart , CC Public Domain

Brod “Titanik” potonuo je na današnji dan 15. aprila 1912. godine, a čak ni 108 godina kasnije interes javnosti za ovu tragediju ne jenjava.

Na “Titaniku” je bilo i 39 putnika iz bivše Jugoslavije, uglavnom sirotinja koja je krenula u “bolje sutra”. Jedan od njih, Ličanin Nikola Lulić, koji je tada imao 31 godinu, spasao se pukim čudom.

“Titanik” je isplovio 10. aprila iz luke u Sautemptonu u Engleskoj i krenuo prema Njujorku, pod komandom Edvarda Smita, poznatijeg pod nadimkom “kapetan milioner”, zbog popularnosti koju je uživao među bogatim putnicima.

Bio je to najluksuzniji brod svog vremena, sa bazenom, bibliotekom, otmenim restoranima namenjenim za uživanje elite koja je skupo platila karte za ovo jedinstveno putovanje.

Nikad nije tačno utvrđeno koliko je ljudi zaista bilo na brodu, a prema nekim procenama bilo ih je 2.224 zajedno sa članovima posade.

U prvoj klasi bilo je mnoštvo pripadnika tadašnje elite – milioner Džon Džejkob Astor IV sa suprugom, industrijalac Bendžanim Gugenhajm, zvezda nemih filmova Doroti Gibson, vlasnici lanca radnji “Mejsi” Isidor Straus i njegova žena Ida i drugi.

U subotu 14. aprila u severnom Atlantiku, u blizini Njufaundlenda, posada se nije obazirala na upozorenja da su se u vodama u regionu pojavile ogromne sante leda.

“Titanik” je, mislilo se, nepotopiv, pa upozorenja nisu previše brinula posadu. A onda je negde oko ponoći brod udario u ledeni breg i uprkos komandama da se napravi zaokret, šteta je već bila načinjena.

Na brodu niko nije slutio šta se dešava, iako se osetio potres. Orkestar je i dalje svirao i sve je delovalo normalno.

Međutim, dva sata i 20 minuta posle ponoći čuveni “Titanik” je potonuo.

Iako su spiskovi putnika nestali na dnu Atlantika, procenjuje se da je u nezapamćenoj tragediji stradalo 1.517 osoba, najviše poginulih bilo je iz niže klase, dok je od 710 spaseno.

Nijedan od brodova u blizini nije čuo pozive za pomoć.

Na “Titaniku” je bilo 20 čamaca za spasavanje na kojima je bilo mesta samo za polovinu putnika, ostali su unapred bili osuđeni na smrt.

Po naređenju kapetana Edvarda Smita, prvo su ukrcane žene i deca. Međutim, u mrkloj noći i na niskoj temperaturi i oni su bili osuđeni na smrt ukoliko im ne stigne pomoć. Mnogi nisu izdržali.

Ni konstruktor “Titanika” Tomas Endrju nije preživeo.

Milvina Din poslednja je preživela putnica koja je 2009. godine preminula u 98. godini života.

KOMENTARIŠI