Toplifikacija ne poskupljuje grejanje, korigovaće se obračun fiksnog dela za 1,5 odsto

Toplifikacija ne poskupljuje grejanje, korigovaće se obračun fiksnog dela za 1,5 odsto

Gradovi Požarevac i Kostolac, kao i pojedina sela, imaju privilegiju da se veoma povoljno greju energijom iz vrelovoda kostolačkih termoelektrana ali svi koji su prinuđeni da koriste bilo koju drugu vrstu ogreva naći će se u veoma nepovoljnoj situaciji pošto su uoči grejne sezone svi dostupni energenti poskupeli ili se to tek očekuje

Električna energija je od 1. oktobra skuplja za dva odsto, taman na vreme da se uključe termoakumulacione peći i razne vrste grejalica. Nakon letnje sezone računi za struju, zbog veće potrošnje neće biti nešto viši, pri čemu je poznato da je ovaj, istina komforan način grejanja, verovatno i najskuplji. Onima koji nemaju drugu mogućnost za grejanje osim struje ostaje da pokušaju da se što racionalnije ponašaju, ako im vremenske prilike uopšte daju tu mogućnost. U međuvremenu mogu da se konsultuju i koje je od novih grejnih tela najštedljivije.

Više od 9.000 stambenih objekata priključeno je na centralni sistem toplifikacije u gradu. Grejna sezona počinje otprilike 15. oktobra, po potrebi i ranije, a komoditet je potpun jer nema prekida u isporuci energije. Ovo je najkvalitetnije i najpovoljnije grejanje, s tim da neki potrošači plaćaju po utrošku, a neki i dalje paušalno dele račune sa komšijama. Grejanje se u Požarevcu plaća tokom cele godine. Računi se sastoje iz fiksnog i varijabilnog dela. U “Toplifikaciji” objašnjavaju da sa početkom grejne sezone neće doći do poskupljenja, ali da će se verovatno izvršiti korekcija u obračunu fiksnog dela i to za 1,5 odsto naviše. Priča sa računima za centralno grejanje u Kostolcu i selima Stari Kostolac, Drmno i Klenovnik nije ista jer nije isti distributer. Par hiljada potrošača ovde će za grejanje plaćati iste iznose kao i prethodnih godina.

Ko ne može da se priključi na toplifikaciju mora da loži kotlove ili druge peći na čvrsta goriva svakog dana tokom duge zime. Mora i pepeo da izbacuje što je neophodan, ali ne baš privlačan posao. Zbog toga se poslednjih godinu-dve mnogi orijentišu na grejanje na pelet, što je, kada je loženje u pitanju najčistije, ali ne i najeftinije. Pelet je u ovom trenutku skuplji (proporcionalno u odnosu na kaloričnu moć) od ogreva poput drva i uglja.

Krajem proleća i početkom leta kubni metar drva se mogao u Požarevcu kupiti za 35 evra. Iskusni kupci su nabavku obavili na vreme. Oni koji iz bilo kojih razloga to nisu učinili, sada se suočavaju sa višom cenom kubika drva. Na drvnoj pijaci ispred Lučičke rampe metar bagrema se prodaje za 40 evra, a prodavci za cer traže 45 evra. Bagremovina u Požarevac stiže iz Mišljenovca, a cerovina sa Rudnika. Ni prodavci baš nisu zadovoljni kako posao ide. Kažu, drvo je u Požarevcu najjeftinije, a mušterija nema.

Na jednom požarevačkom stovarištu ovih dana od uglja može da se nađe samo kovinski, za koji poznavaoci kažu da je “mokar”, po ceni od 6.500 dinara za tonu i mrki ugalj dobre kalorijske vrednosti iz Bosne čija je cena 13.000 dinara. Najjeftiniji je kostolački lignit, ali on može da se nabavi jedino preko organizacija i sindikata, jer se EPS ne bavi maloprodajom, a tender se raspisuje početkom kalendarske godine.

KOMENTARIŠI