Tradicionalno DANI SLOBODANA STOJANOVIĆA 6. i 7. oktobra

Tradicionalno DANI SLOBODANA STOJANOVIĆA 6. i 7. oktobra

6. i 7. oktobra Narodna biblioteka Ilija M. Petrović u Požarevcu, u saradnji sa lokalnom samoupravom i porodicom Stojanović po osmi put će organizovati manifestaciju “Dani Slobodana Stojanovića”.

Šestog oktobra u 14 sati biće položeni venci kraj spomenika Slobodana Stojanovića u Sunčanom parku.

Već koliko od 18 časova u Galeriji Centra za kulturu Požarevac planirano je otvaranje izložbe 40 godina serije “Više od igre”, a potom sledi predstavljene nagrađene drame za 2016. godinu, dok će na kraju večeri biće proglašen pobednik Konkursa Slobodan Stojanović za 2017. godinu .

Sedmog oktobra u biblioteci “Ilija M Petrović” biće organizovan kulturno-umetnički program pod nazivom “Nešto lepo” sa početkom od 19 sati.

Slobodan Stojanović, dramski pisac, rođen u Đakovici 13. februara 1937.

Detinjstvo i mladost je proživeo u Požarevcu. Bavio se pozorištem, bio je dramaturg i umetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, urednik Televizije Beograd i profesor scenarija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Umro je 4. januara 2000. godine u Požarevcu gde je i sahranjen.

Napisao je veliki broj pozorišnih i televizijskih dram i serija, tri romana i dve knjige kratke proze. Za Požarevljane je značajan i po kultnoj televizijskoj seriji „Više od igre“, čiji likovi predstavljaju autentične ličnosti Požarevca uoči Drugog svetskog rata.

Iza njega je ostao veliki broj neobjavljenih drama, dnevnika, eseja, pripovedaka, scenarija za dečji i kulturno-obrazovni program RTS-a i drugih umetničkih projekata.

KOMENTARIŠI